Salta jordnötter och söt maräng smaksätter chokladbitarna som går snabbt att göra. Fudge är ett tandvänligare alternativ till kola och denna har vi smaksatt med både lakrits och choklad.
Att baka eget julknäcke tar lite tid men är fantastiskt gott till både julbord och kvällsmacka med exempelvis gubbröra eller en god ost.

Saffranbiscotti

Saffransbiscotti
(Cirka 50 stycken)

Det här behöver du:
3 ägg
2,5 dl socker
200 g mandel
100 g smör
1,5 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
2 pkt saffran (1g)

Så gör du: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och låt svalna något. Mortla saffranet med en tesked socker och rör ut det i smöret. Hacka mandeln grovt, den ska inte skalas.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det smälta smöret och saffranet. Rör om väl.
Tillsätt mandel och mjöl blandat med bakpulver. Rör om och fortsätt knåda ihop degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och forma till bakplåtslånga rullar. Lägg dem två och två på plåtar med bakplåtspapper. Platta till degen.
Grädda i ugnen lite drygt 20 minuter. Låt svalna fem minuter. Därefter skär du längderna i 2 cm breda skivor. Lägg tillbaka på plåten med snittytan uppåt. Torka skorporna 1 timma i 75 graders ugn och stäng sedan av ugnen och låt dem torka ytterligare en halvtimma.
Förvara saffransbiscottin i en kakburk.

LakritsfudgeLakritsfudge
(Cirka 40 st)

Det här behöver du:
3 dl socker
1 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad
3 tsk lakritspulver

Så gör du: Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull eller gärna järngryta. Koka tills temperaturen är 120 grader.
Eller gör kulprov, häll en klick smet i kallt vatten. Om du kan rulla smeten till en kula är den klar.
Rör ner glykosen och smöret och koka ytterligare en minut.
Ta av grytan från värmen och rör ner lakritspulver och chok-lad så den smälter. Rör om väl. Häll sedan smeten i en bakplåts-pappersklädd form, cirka 20 x 20 centimeter.
Ställ kallt och skär sedan upp i bitar. Förvaras svalt.
Fotnot: I stället för lakritspulver kan du använda lakritssirap, lakritsessens eller salmiakpulver. Receptet fungerar också utmärkt utan lakrits. 

Marängchoklad

Marängchoklad
(Cirka 40 bitar)

Det här behöver du:
200 g mörk choklad
250 g ljus choklad
50 g smör
1 burk kondenserad mjölk
15 små maränger
4 dl salta jordnötter
1 dl grovt hackad mandel

Så gör du: Smält smör i vattenbad. Tillsätt mjölken och chokladen och rör om tills allt smält.
Krossa marängerna grovt och blanda i dem tillsammans med nötter och mandel.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form, cirka 20 x 30 cm.
Ställ kallt och skär sedan upp i fyrkantiga bitar.

JulknäckeJulknäcke
(Cirka 32 bröd)

Det här behöver du:
50 g jäst
7 dl ljummet vatten
1,5 msk salt
2 msk hel kummin
2 dl vetekross
2 dl rågkross
2 msk linfrö
1 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
10 dl vetemjöl special
3-4 dl vetemjöl till utbakning

Så gör du: Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, kummin, vete- och rågkross och linfrön. Blanda väl.
Tillsätt rågmjöl, rågsikt och vetemjölet lite i taget tills degen känns fast men något kladdig.
Jäs degen i bunken cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och låt plåtarna värmas i ugnen.
Häll upp degen och rulla 32 bullar. Lägg en duk över. Mjöla bakbordet ordentligt. Börja med att kavla ut bullen du rullade först. När kakan är cirka 20 centimeter i diameter och 2-3 millimeter tunn avslutar du med en kruskavel på båda sidor.
Bröden gräddas två och två på varm plåt allteftersom du kavlat dem. Bakplåtspapper behövs inte. Grädda 8-10 minuter tills kak-orna fått fin färg. Har du varmluftsugn kan du grädda 2-3 plåtar samtidigt.
Låt knäckebrödet svalna på galler. Borsta av överflödigt mjöl och förvara i torrt i en stor burk.