Uskor på Karolinska

Karolinska Universitets­sjukhuset i Solna, femte våningen. Vi står utanför ett av metodrummen. Innanför dörrarna får studenter och sjukvårds­personal praktisk träning på ­attrap­per, dockor och simulatorer. Under­sköterskorna Christina Hägg­lund och Eva Östling kan sin avdelning. Många av övningsredskapen är deras egna uppfinningar. Christina Hägglund hand­plockades när Karolinska byggde upp KTC-verksamheten för tio år sedan.     
– Så här i efterhand var det en lyckträff. Till stor del jobbar jag med att undersöka lösningar på problem, precis det jag kan och tycker om, säger Christina Hägglund.

De första åren hade hon bara ett kulvertplan med tre rum att tillgå. Idag har träningscentret med tolv metodrum fått en självklar plats på sjukhuset. Hon har inte varit ensam under resan. Efter tre år anslöt Eva Östling.
– Jag ser inte mig själv som någon innovatör. Som undersköt­erska jobbar man hela tiden med problemlösning. Det ingår i jobbet att tänka nytt, säger Eva Östling
På KTC får personal som bytt avdelning eller kommit tillbaka från föräldraledighet en möjlighet att fräscha upp minnet och bli av med ringrostigheten. Eva Östling visar upp en provtagningsarm som personalen kan öva venprovtagning på. Hon tror att träningen kan ge en skjuts i självförtroendet efter en tids uppehåll:
– Jag tror att det kan vara svårt för många att berätta för de andra på avdelningen att man inte har tagit blodprover på länge. Hit kan man komma och förbereda sig i lugn och ro. Behöver man hjälp finns alltid instruktörer till hands.  

Från en brits lyfter Christina Hägglund upp ett undervisningsben med olika typer av sår. Skrämmande likt ett riktigt ben. När Christina Hägglund jobbade på kirurgmottagningen vid Danderyds sjukhus reagerade hon på hur lite kunskap personalen hade om sårbehandling. Det var så idén kläcktes. Hon tog kontakt med flera tillverkare, men få trodde på idén. Efter flera års sökande fick hon kontakt med en effektstudio som kunde tillverka undervisningsbenet.
– Det gäller att inte ge upp. Man försöker slå dövörat till när någon säger att det inte går. Jag tar aldrig ett nej, säger Christina Hägglund.
När läkarna kommer med önskemål att utveckla nya hjälpmedel för praktiska övningar är det Eva Östling och Christina Hägglund som kommer med lösningen. I samarbete med den medicinsk-tekniska avdelningen utvecklas en prototyp som sedan förfinas steg för steg. Både Eva Östling och Christina Hägglund tror att många undersköterskor är innovatörer, utan att de vet om det.
Idag fylls metodrummen av sjuksköterskestudenter från Röda Korsets högskola som bland annat tränar hjärt- och lungräddning. Även om dagarna kan se olika ut har det stora flödet av besökare lett till att mycket tid ägnas åt planering. När de får tid över försöker de hålla sig uppdaterade om nytt undervisningsmateriel på marknaden.
– Vi kompletterar varandra. En idé kan ofta ändras med tiden. Efter ett tag tänker man: varför använde vi inte det här materialet i stället? säger Eva Östling.

Vi möter en liten docka där en beigefärgad plastväst fungerar som hud. När Eva Östling drar upp västens dragkedja uppenbaras en lunga av silikon. Vid akuta infektioner och sjukdomar i lungan måste läkare tappa vät­ska från lungsäcken med hjälp av en instick mellan två revben. Läkarna får träning med hjälp av pleuratappningsattrappen, en docka som Christina Hägglund och Eva Östling har utvecklat tillsammans det senaste året. De har försökt hitta finansiering för att ge dockan ett mer anatomiskt riktigt material. Christina Hägg­lund har svårt att förstå varför man som undersköterska har så svårt att få ekonomiskt stöd:
– Det finns bara fonder för sjuksköterskor, läkare och forskare. Ingen fond för övrig personal. Samtidigt kommer de flesta innovationer som jag har stött på i sjukvården från undersköt­erskor.

Tillägg:
Efter KA:s senaste besök på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna kommer Eva Östling och Christina Hägglund med goda nyheter. De har fått 100.000 kronor av sjukhuset för att utveckla pleuratappningsatrappen. Nu kan de fortsätta sitt samarbete och utveckla nya innovationer för KTC Solna. Hit kommer över 15.000 besökare varje år. Här servas både högskola, universitet och sjukhuspersonal med allt från enkel procedurträning till avancerade simuleringsövningar.

Eva Östling

Ålder:53 år
Bor: Lägenhet i Spånga
Familj: Man och två barn
Bästa med jobbet: "Vi har frihet under ansvar."
Sämsta med jobbet: "Att det inte finns fonder att söka för undersköterskor."

Christina Hägglund

Ålder:58 år
Bor: Lägenhet i Danderyd
Familj: Ensamstående
Bästa med jobbet: "Att kunna planera dagen själv. Vi sitter aldrig och rullar tummarna."
Sämsta med jobbet: "Den hopplösa jakten på pengar gör att vi jobbar i motvind."

 

Tips

Var visionär: Försök lösa praktiska problem i stället för att klaga över situationen.
Tänk stort: Ser du möjligheterna med dina idéer kommer fler att få upp ögonen.
Stå på dig: Som undersköter­ska känner du till behoven. Var stolt och se till att folk lyssnar på dig.
Slå dig inte till ro: Var nyfiken. Att vara innovativ är ett ständigt pågående arbete.