Eleverna på Perslundaskolan i Ockelbo hugger in på den hemlagade maten och skolan är en av Sveriges 12 Stjärnrestauranger.

När jag besöker ­Pers­lundaskolan i Ockelbo i ­Gäst­rikland serveras det färsk gråsej från västkusten och kokt Ockelbo­potatis med skal. Till det hem­lagad västkustsås.
Perslundaskolan är omtalad av två anledningar – teve har sänt sitt program Matakuten härifrån och här har blivande prins Daniel gått nio år i skolan. Men nu kan man också nästan äta lyxkrogsmat i den slitna byggnaden från slutet av 50-talet.

Linser, bönor och rårivet står uppdukat på buffén i Perslundaskolans ”stjärnkrog”.
Linser, bönor och rårivet står uppdukat på buffén i Perslundaskolans ”stjärnkrog”.

Vad menas då med ”lyxmat”? Jo, här är det mesta lagat från grunden. Till och med ströbrödet till den panerade färska fisken från Göteborg och ketchup­en, också den hemlagad.
Det började med att en teve­kanal med Bert Karlsson i spetsen för ett par år sedan kom och skulle vända upp och ner på den dåliga skolmaten. Till Ockelbo kom kocken Carola Magnusson med ett alternativt salladsbord med bönor, linser och gryner.
På den tiden var det så kallad ”cook&chill-mat” som gällde, det vill säga nedkyld färdiglagad mat som kom med lastbil till skolan och värmdes upp på plats.
– När teve släckt strålkastarna fortsatte vi i deras spår, berättar Ulrika och Carina. Vi beslöt att så långt det var möjligt laga det mesta från grunden.

Ulrika Lindblom och Carina Krantz gör all mat som Perslundaskolan serverar.
Ulrika Lindblom och Carina Krantz gör all mat som Perslundaskolan serverar.

Kommunen var tvungen att begära dispens från upphandlings­lagen som säger att alla leverantörerna ska konkurrera. Men Perslundaskolans kök vill bara köpa in från lokala leverantörer. Därför startades matlagningen från grunden som projekt på två år 2009.
– Så ut med fiskpinnar och in med färsk fisk. Sylt, majonnäs, ketchup, ströbröd, allt gör vi nu själva. Även brödet bakas i skolan, berättar Carina Krantz.
De följer matsedeln som görs upp centralt men anpassar den till  Perslundaskolan. Så mycket råvaror som möjligt ska köpas in lokalt. Ska det vara kyckling tas den numera från före­taget Ockelbo­kyck­ling. Detsamma gäller för potatis och morötter, de köps och odlas också i Ockelbo.
Men det här måste väl bli en dyr­are mathantering än tidigare?
– Det konstiga är att det inte kostar en krona mer, säger Carina Krantz.
Men det är väl betydligt mer arbete att göra allting själv jämfört med att öppna burkar och förpackningar?
– Jo, men det handlar om planering. Trots att vi bara är två som lagar mat till över 300 elev­er och personal fungerar det, säger Ulrika Lindblom. Och jobbet är ju så mycket roligare. Man mår bra av att veta att det man serverar är nyttigt.
Lönen då? Får ni mer betalt när ni måste göra mer själva?
– Nej, det är det enda som inte är bra, det kanske är något som Kommunal får titta på, säger de och tittar en aning uppfodrande på Annika Norling från sektion 13, som är på besök idag.
Fler elever säger vad de tycker om maten numera. Man berömmer mer och säger att det var gott. Och det blir mindre kastad mat.
Men när jag frågar dem vad de tycker om skolans ketchup får jag ett ”nja, så där” till svar. Den köpta på plastflaska är godare, säger några elever.

Perslundaskolan

- Skolmatens vänner utnämnde hösten 2010 Perslunda­skolan till en av Sveriges 12 Stjärnrestauranger.
- Skolmatsalen är ett återkommande mål för studiebesök från andra kommuner som vill satsa på bra mat till samma kostnad.

Perslundaskolans ketchuprecept (3 dl)

1 finhackad gul lök 2 vitlöksklyftor finhackade
400 gr krossade tomater 0,5 dl tomatpuré
0,5 dl vitvinsvinäger 0,5 dl socker eller farinsocker
Smaksätt med salt och svartpeppar

Låt koka ca 20 minuter.
Mixa sedan ketchupen och häll upp i glasburkar med lock, förvara den kallt.