KA-tårtanKollegorna visste att något var på gång när Eva hade samlat dem en timme före APT-mötet. Rykten hade börjat spridas i huset, skulle de välja en resa? Eller träna? Någon hoppades på något i matväg.
– Det är jättebra att jobba här, säger Eva som är glad att vara tillbaka hos sina kollegor. Jobbet är inte alltid det roligaste men man har alltid arbetskompisarna.
Kollegorna stämmer in.
– Det blir en intim känsla att jobba i en så liten grupp, säger Monica Öberg.

Och det blir många skratt under tårtkalaset. De avslutar varandras meningar och på frågan hur de löser konflikter, säger Eva ”Jag tycker som ni” till kollegorna, som inte kan minnas att de har haft några konflikter.
Eva tog tjänstledigt och sökte nytt arbete eftersom hon i grunden har en ekonomisk utbildning och gillar administrativt arbete, såsom schemaläggning. Det som fick henne att återvända till avdelningen Humlegården på Munkberga var framför allt arbetstiderna. Eva gillade inte alls att jobba åtta till fem varje dag som kontorsjobbet innebar. På Munkberga lägger personalen sitt eget schema och bestämmer hur många procent de vill arbeta.
– Det är en stor förmån, säger Eva. På sommaren kan jag gå ner till deltid.

Kollegorna är sjysta mot varandra, om någon rider på måndagskvällar så jobbar någon annan. Eva och flera av de andra har jobbat ihop ända sedan boendet startades för 16 år sedan, förutom de tre månader som Eva var på det andra jobbet.
– Det var stor vånda när du skulle fara, säger Sara Grönlund, som visste att Eva skulle bli saknad på Humlegården.
De trodde att Eva skulle bli kvar på sitt nya jobb eftersom hon är duktig på administrativt arbete, vilket är en tillgång för Humlegården också.
 Något som bidrar till den goda stämningen på jobbet är att de anställda uppmuntras till att hitta på saker som gynnar både vårdtagarna och dem själva. Bland annat har de satsat mycket på trädgården, där också de gamla är med och rensar ogräs eller sköter om hönsen.

ID: Eva Karlsson

Yrke: Undersköterska.
Ålder:
38 år.
Bor:
Piteå.
Familj: Sambo och två barn.
Bäst med jobbet: Arbetskompisarna och arbetstiderna.
Sämst med jobbet:
Att man ibland måste jobba kväll på julafton.