Kycklinggrytan och Grönsakssoppan med färsbullar kommer från Lena Söderströms bok Grytor och andra allt-i-ett-rätter liksom den vegetariska Grekisk wok med halloumiost.
Bulgur med kyckling och rödbetor är från Tomas Tengbys bok Välkommen på middag.
Recepten är beräknade för fyra personer.

Kycklinggryta med smak från Afrika
22 kronor/portion | 60 minuter att tillaga | 350 kalorier/portion

1 kyckling
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 morötter
2-3 potatisar
1 liten purjo
1 paprika
1 mild röd pepparfrukt
3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning vatten
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 bukett persilja. Spar lite till dekoration.
salt, peppar

Dela kycklingen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna och potatisen i skivor. Ansa, skölj och skiva purjon. Dela, kärna ur och skär paprikan och pepparfrukten i bitar. Bryn kycklingen i oljan i en stor panna ca 10 minuter. Tillsätt lök, vitlök, morot, potatis, purjo, paprika och pepparfrukt och fräs ca 5 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt tomatpuré och smulad buljongtärning, rör om så att allt blandas. Häll på vatten så att det nästan täcker. Lägg i svartpepparkorn, lagerblad och persiljan. Koka upp och låt koka på ganska svag värme utan lock ca 30 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar. Strö över hackad persilja.

Grekisk wok med halloumi, oliver och mynta
25 kronor/portion | 30 minuter att tillaga | 330 kalorier/portion

Grekisk wok med halloumi, oliver och mynta.
Fotograf: Ulrika Pousette

1 pkt halloumiost
3-4 msk olivolja
3 morötter
1 palsternacka
1 rödlök
2 röda paprikor
1 gul paprika
20 kalamataoliver
Woksås:
4 msk japansk soja
2 msk sötsur sås
1 tsk sesamolja
Garnering: 3-4 msk myntablad

Skär osten i 1 cm tjocka skivor. Värm olja i en wok eller stor stekpanna. Stek osten guldgul, ca 1 minut på varje sida, och ta upp den på en tallrik.
Skala och skiva morötterna, palsternackan och löken. Dela och skär paprikan i bitar.
Blanda ingredienserna till såsen.

Hetta upp resten
av oljan. Börja woka morötterna, fräs under omrörning ca 3 minuter. Tillsätt palsternackan och paprikan och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt löken och woka 2 minuter. Blanda i oliverna. Salta och peppra. Vänd ner osten. Ringla över såsen och strö över myntan.

Lätt grönsakssoppa med färsbullar och bönor
20 kronor/portion | 45 minuter att tillaga | 330 kalorier/portion

Lätt grönsakssoppa med färsbullar och bönor
Fotograf: Ulrika Pousette

250 g lamm, nöt eller fläskfärs
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk finhackad persilja
1 stor gul lök
2-3 morötter
1 palsternacka
4 potatisar
2-3 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 ½ liter vatten
2-3 dl kokta valfria bönor
2 msk persiljeblad

Blanda färs, salt, peppar, vitlök och persilja i en bunke. Forma färsen till valnötsstora bullar. Lägg dem på ett fat, täck med plastfilm och ställ svalt ca 20 minuter.
Skala och hacka löken, morötterna och palsternackan. Skala och skär potatisen i klyftor.

Fräs lök, morot och palsternacka i oljan ca 5 minuter. Smula ner buljongtärningarna, blanda i tomatpurén och kryddorna och fräs under omrörning 2-3 minuter.
Tillsätt vattnet och koka soppan under lock ca 10 minuter. Tillsätt potatisen och koka soppan ytterligare 15 minuter. Lägg i färsbullarna och bönorna och sjud soppan under lock ytterligare 10 minuter. Strö över persiljebladen.

Bulgur med kyckling och rödbetor
Fotograf: Tomas Tengby

Bulgur med kyckling och rödbetor
20 kronor/portion | 35 minuter att tillaga | 370 kalorier/portion

4 små rödbetor
200 g kycklinglårfilé
smör
1 rödlök, finhackad
olivolja
torkad rosmarin, timjan och chiliflakes
2 dl bulgur
4 dl kycklingbuljong
2 stora tomater
1 näve röda mangoldskott
1 näve babyspenat
pinjenötter
solrosfrön
salt och svartpeppar
citronsaft

Koka rödbetorna och låt dem svalna.
Dela kycklingen i jämstora bitar och stek i lite smör. Lägg åt sidan. Fräs löken mjuk i olivolja. Låt örter och chili fräsa med efter ett tag. Häll på bulgur och kycklingbuljong och sjud under lock ca 10 minuter.
Dela, kärna ur och tärna tomaterna. Skölj och torka spenat och mangold. Rosta pinjenötter och solrosfrön i en torr panna.
Dra skalet av rödbetorna och skär i stora bitar.

Blanda bulgur med spenat och mangold i en stor skål. Salt och peppra. Lägg tomater och rödbetor över. Fördela kycklingbitar samt pinjenötter och solrosfrön. Pressa citronsaft och ringla olivolja över.