Marita Tunemar njuter av morgonturen på färjan mellan hemorten Gräsö och Öregrund i Roslagen. När hon sedan anländer till jobbet som undersköt­erska i hemtjänsten vet hon att hon börjat sin dag på bästa tänkbara sätt:
– En rejäl morgonpromenad, grötfrukost och en stund för mig själv på färjan då jag låter tankarna flyga fritt.

55-åriga Maritas nyckelord för att må bra och orka med jobb och fritid är balans. Det betyder att hon rör på sig varje dag, äter rätt mat regelbundet (frukost, lunch, middag och mellanmål), unnar sig att vila och att ha roligt. Hon sänder alltså ofta en tacksamhet­ens tanke till KA:s coach Beatrice Ahlperby. Det är ju hon, som stakar ut den rätta vägen för våra KomiFormvinnare!
– Jag var i och för sig enormt motiverad. Jag hade levt fel i många år och dragit på mig dåliga blodfetter, högt blodtryck och en vikt på 83 kilo till mina 166 centimeter. Knät gjorde ont, jag var sliten och stressad och tillbringade fritiden i soffan. Jag orkade inte annat.

Marita oroade sig för framtiden.  Med vuxna barnen Liselotte och Mikael, tonårssonen Per och lilla barnbarnet Alva har hon ju många att bry sig om och som bryr sig om henne. Något måste göras. Och efter 12 veckor med Bea var Marita sju kilo lättare, värdena på godkänd nivå och knät betydligt bättre.
– Men själva grejen är att inte ramla tillbaka. Vad tjänar det till att bli smal och pigg om det sker med en snabbkur som är omöjlig att upprätthålla i längden? Nej, det fina med Beas recept är att det är långsiktigt. Jag älskar att promenera hemma på Gräsö med vacker natur inpå knuten och jag äter lagom portioner från hela kostcirkeln. Jag är nästan beroende av råkost och tar alltid med mig det i matlådan till jobbet.

Ja, det håller. Marita har till och med gått ned ytterligare nästan fyra kilo sedan förra året och väger nu 72 kilo. Hon vill gärna nå under 70-strecket, men det är ingen brådska med det.
– Knät är inte helt bra, det blir det nog aldrig. Men det stelnar mer när jag inte rör på mig. Jag och mina arbetskompisar har skaffat stegräknare och peppar varandra att promenera mera. Jag kör också aerobics på gym.

ID: Marita Tunemar

Ålder: 55 år. Bor: Öregrund. Yrke: Undersköterska.

MARITAS BÄSTA TIPS

1 Gör en rivstart på dagen. Gå alltså upp en timme tidigare på morgonen, så du hinner med en 45 minuters promenad. Då kan du känna dig nöjd resten av dagen. Tränar du sedan efter jobbet är det bonus. Det tar bara en vecka att styra in sig själv på rivstarten.
2 Blir du sugen, stoppa i dig rätt saker. Ta alltid med mellanmål i form av frukt eller nötter som du kan ha i handväskan. Då går du inte i fällan. Är det ändå bjudtårta på gång, ät först en frukt så tar kroppen emot sockerhöjningen på ett bra sätt.
3 "Hitta balansen." Jag glömmer aldrig dessa ord från Bea. Man måste vila ibland och man ska skratta mycket, vilket jag gör med mina vänner. Man kan också unna sig att synda på nåden, men högst en gång i veckan.

BMI och midjemått

BMI: För att veta om man är överviktig kan man räkna ut sitt BMI. BMI står för Body Mass Index. Det talar om hur mycket man väger i förhållande till sin längd.

Gör så här: Ta din längd, t ex 1,70. Multiplicera den med sig själv, alltså 1,70x1,70. Det blir 2,89. Ta nu din vikt, t ex 80 kilo. Dela din vikt med siffran du fick fram förut, alltså 80/2,89. Det blir 27,68. I tabellen nedan ser du att det innebär övervikt.

Viktklasser  BMI
Undervikt <18,5
Normalvikt 18,5-25
Övervikt 25-30
Fetma  30-35
Svår fetma 35-40
Extrem fetma 40<

BMI stämmer inte alltid, bland annat kan personer med mycket muskler få ett högt värde utan att vara överviktiga, eftersom muskler väger mer än fett.

Midjemått: Fetma är farligare om fettet sitter på magen. Därför kan man mäta midjan för att se om man är hälsofarligt fet.

För kvinnor
Över 80 cm       ökad risk
Över 88 cm       kraftigt ökad risk

För män
Över 94 cm       ökad risk
Över 102 cm    kraftigt ökad risk