Geocaching är en sorts skattjakt. Med hjälp en GPS hittar man skatter, som andra geocachare har gömt. Skatten, som kallas ”cache”, är oftast en plastburk, som innehåller en loggbok, där man skriv­er sitt namn. Sen lägger man tillbaka burken där man fann den. Slutligen går man in på en webbplats och registrerar sitt fynd.

Samuel Andersson började
med geocaching 2005, efter att ha läst en artikel om det. Sin första cache tog han i maj samma år, i Söröns naturreservat, inte långt från Odensbacken utanför Örebro, där han bor.  
Han beskriver hur vackert det är där på våren, med de stora ekarna och marken som en matta av vitsippor.
Det Samuel uppskattar mest med geocaching är att sporten tar honom till nya platser, som han inte skulle ha upptäckt annars. Många vackra utsikter, fornminnen, gamla fina hus. Den som gömmer en cache väljer gärna en plats som han eller hon tycker om och vill visa andra.

Geocache
CACHE. En typisk cache innehåller en loggbok, en lapp med information om geocaching, och ibland några småprylar, som nyckelringar eller kinderegg-figurer. Om man vill kan man ta en pryl och lägga dit en annan.

Den svåraste cache Samuel har tagit låg i ett rör i Motala. Han och hans bror fick vada fram genom vatten, i beckmörkret dold­es gamla rostiga verktyg och annat skräp. Men när de väl tagit sig fram var cachen inte så svårhittad.
– Och så finns det flera som jag har kollat efter men inte hittat. Det finns en uppe i ett fågeltorn, någonstans mellan spjälorna, men jag har inte lyckats hitta den.
Det är lite irriterande när man inte lyckas, tycker han, men det är bara att försöka igen en annan gång.
Han tycker om kluriga gömställen. Han minns en behållare som såg ut som en sten, men var av plast och hade ett lock man kunde öppna. Men den såg inte riktigt likadan ut som de andra stenarna runt omkring, så han hittade den rätt lätt.
Samuel Andersson jobbar sedan 15 år på ett äldreboende i Odensbacken. Han har försökt få sina arbetskamrater intresserade av geocaching, men hittills har ingen nappat. Det stora motståndet verkar vara att skaffa sig en GPS. Men de har blivit billigare, och det blir också vanlig­are att det finns GPS i mobiltelefoner.

I sommar ska Samuel gå Bergslagsleden i Kilsbergen. Leden håller på att renoveras och förses med cachar. Det är Regionförbundet Örebro som samarbetar med geocachare för att öka intresset för leden. Det är en vacker led som går förbi många sjöar, det finns många spår av gruvdrift med fördämda sjöar och gamla kolmilor.
Det finns cachar gömda i de flesta miljöer, till exempel i stora städer, på fjälltoppar och vid badstränder. Så hur man än tycker om att semestra, så brukar det gå att kombinera med att leta upp några cachar.

ID: Samuel Andersson

Bor: Odensbacken sydöst om Örebro.
Yrke: Undersköterska på äldreboendet Askenäs.
Ålder: 34 år. Familj: Singel.
Intressen: Fotograferar, vandrar, är på sjön.
Hittade cachar: 230
Gömda cachar: 24.

Geocaching

Sporten uppstod i USA i maj 2000. Namnet kommer av det grekiska "geo" (jord) och det engelska "cache" (gömställe).
Du behöver: Tillgång till dator med internet och en bärbar GPS-mot­tagare.
Så gör du: Bli medlem på www.geocaching.com
Via sökfunktionen på sidan kan du ta reda på vilka cachar som finns i ett visst område, och se koordinaterna för dem. Mata in koordinaterna i GPS:en och låt den leda dig rätt.
Var diskret! Låt ingen se när du hittar en cache! Om oinvigda får syn på cachen kan det hända att de förstör den eller lägger tillbaka den på fel ställe. Dessutom är det en del av sporten att hitta cacharna obemärkt - i en stad kan det vara en stor utmaning.
Barn. Barn är en bra hjälp i letandet, eftersom de kan snoka runt överallt utan att det väcker uppmärksamhet. Geocaching är också ett bra sätt att få ut motvilliga barn på långa promenader.
GPS: Bokstäverna står för Global Positioning System och är ett system för navigering med hjälp av satelliter.

Statistik

* Det finns över 15 000 cachar i Sverige.
* Flest finns i Västra Götalands län, 3 542 stycken.
* Gotland har flest cachar per invånare, medan Stockholms län har flest i förhållande till sin yta.
Källa: www.geocaching.se (mars 2009.)