Det är Uppsala kommun som ska ansvara för att 200 bussförare från fem olika företag ska kunna ta rast och fikapaus i en lokal nära centralen i Uppsala. Men efter ett inbrott för några månader sen är de tre automaterna med mat, läsk och kaffe tras­­­­iga och platt-teven på väggen stulen. Tre halvsmutsiga toaletter finns det i det blåmålade containerhuset, och en dusch, med grusigt golv och belamrad med städprylar.

Pissmojens toalett.
PISSMOJ? Så här fräsch är en av toaletterna i containerhuset som är bussförarnas utrymme för rast och fika.

Bill Eriksson är på plats. Han är huvudskyddsombud och berättar att det fattas 10 toaletter ute längs busslinjerna, sämst är det i södra delen av länet.
– Nu har vi fått ett genombrott. Länstrafiken skyller inte längre på kommunerna, de inser att de har ett övergripande ansvar att lösa frågan, säger han. Så det ska bli ordning här.
Vid tiotiden dyker Djamshid Nejabat upp i dörren med en matlåda i handen. Han kör buss på deltid, och behöver få i sig lite eftersom han kört sen strax efter sex på morgonen. Han har ett uppehåll på 37 minuter och passar på att äta sin sallad med matvete, majonäs, gurka, ärtor, kyckling och ägg. Han har flera uppehåll under dagen men får inte betalt för dem om de är över 35 minuter.

Nästa uppehåll klockan 11:25 är på nästan två timmar. Eftersom han bor ända ute i Björklinge, hinner han inte åka hem på den lediga tiden.
Ytterligare några förare kommer in. De saknar teven och kaffet. Vore det inte för långt till deras depåer skulle de åka dit, där är det trevligare.
För de dagkommenderade bussförarna är inte bristen på raster problemet, snarare påtvingade uppehåll under dagen som de inte får betalt för. Samtidigt leder tighta körtider till förseningar och att korta pauser vid ändhållplatser försvinner.

Rastlokal/bussförare

Plats: Blått containerhus på Fjalars gränd i Uppsala.
Samtalsämnen: Trasiga bussar, för varma eller kalla bussar, och allt möjligt.
Är chefen med?: Nej.

Raster - vad är tillåtet?

Rast är ett avbrott från arbetet till exempel för att äta. Det är obetald tid och man har rätt att gå ifrån arbetet.
Man har rätt till rast senast efter fem timmars arbete, och har man bara en rast under arbetsdagen bör den inte vara kortare än 30 minuter.

Måltidsuppehåll kan ersätta rast om arbetet är sådant att det inte går att ta rast. Måltidsuppehåll är arbetstid som man får betalt för.

Paus ingår i arbetstiden. Det står inte i arbetstidslagen hur många eller långa pauserna ska vara, i stället sägs att det ska vara tillåtet att koppla av från arbetet då och då, i den mån det är möjligt. Man får inte lämna arbetsplatsen.

Titta i avtalet! Reglerna om rast och paus kan se olika ut beroende på i vilken bransch och under vilket avtal man arbetar. Ibland finns också möjlighet till lokala uppgörelser mellan facket och arbetsgivaren om hur raster och pauser ska tas ut.