Vinn Vår Kokbok!Potatis
Paj. Gör en pajdeg. Två kokta potatisar, 50 g smör, 2 dl mjöl. Knåda ihop till en deg. Fyll med andra rester och häll över en äggstanning av 4 ägg och 3 dl mjölk. Grädda i ugn.

Bondomelett. Tärna 4 potatisar, 1 gul lök och stek i en panna. Fylla på med ev rester av grönsaker,  kyckling eller kött. Vispa 3 ägg med en halv dl mjölk och häll i pannan. Stek på svag värme tills omeletten stannat. Salta och peppra.

Pasta
Soppa. Servera i en tomatsoppa

Fiskgratäng. Lägg pastan i en smord form. Bred över två burkar makrill i tomatsås och strö fetaost över. Grädda i ugn 10-15 minuter.

Ris
Risgratäng. Bred ut riset i en smord ugnsform. Fördela tonfisk, majs och purjolök över. Toppa med ett tunt lager creme fraiche. Grädda i ugn och strö över pumpakärnor vid servering.

Risotto. Koka upp 3 dl hönsbuljong och lägg i 1 liter kokt ris. Låt koka in några minuter så risotton känns krämig. Blanda i stekta champinjoner, sockerärtor och 1,5 dl riven parmesanost.

Kyckling
Pita. Strimla kycklingen. Fräs strimlad vitkål, riven morot och purjolök några minuter i olja. Lägg i kycklingbitarna och låt dem bli varma. Fyll ett pitabröd och toppa med tomatsalsa och en klick creme fraiche eller yoghurt.

Kött
Soppa. Tärna potatis, rotselleri, morot och lök och koka i köttbuljong. Tärna köttet och lägg i tillsammans med ärtor.

Fisk
Fiskburgare. Dela en grov fralla och fyll med sallad och fiskbiten. Gör en dressing av gräddfil, hackad saltgurka och tomatpasta.

Grönsaker
Ostgratäng. Gör en ostsås och gratinera grönsakerna i ugn.

Vegetarisk tortilla. Lägg grönsakerna på tortillan och häll över tomatsalsa. Rulla ihop, strö över ost och gratinera i ugn.