– Riskerna är att man som enskild arbetsgivare tycker att det är brist på arbetskraft som är tillräckligt billig. Att det är priset som avgör och inte kompetensen, säger Sofia Berglund, utredare på Kommunal.
Arbetsförmedlingen har en bättre helhetsbild av arbetsmarknaden. Därför är det nuvarande systemet att föredra, säger Sofia Berglund.
– Arbetsförmedlingen har större resurser och specialistkunskap. Arbetsgivarna är bäst på att avgöra om de har ett behov av att anställa folk. Däremot har de inte bäst förutsättningar att avgöra om det är brist på arbetskraft inom ett visst yrke, säger hon.

Vid rekrytering genom det nya systemet måste arbetsvillkoren motsvara villkoren i kollektivavtalet som finns i branschen. Vid en paneldiskussion på onsdagskvällen berättade Migrationsverkets Christina Werner att de har kontaktat de fackliga organisationerna för att det ska efterlevas. Sofia Berglund nöjer sig inte med det.
– I praktiken förekommer det i flera branscher där Kommunal har avtal att några arbetsgivare ställer sig utanför kollektivavtalet. Lagen innebär inget krav på kollektivavtal. Det ska bara vara lön och arbetsförhållanden som är kollektivavtalsenliga eller följer praxis. Det antyder att regeringen inte är beredda att sätta ned foten för att det efterlevs. Vilken praxis är det man menar? Detta är en allvarlig otydlighet som gör lagförslaget godtyckligt, säger hon.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet är motståndare till lagändringen. Miljöpartiet däremot stödjer förändringen och kommer att agera för att den finns kvar även efter ett regeringsskifte. På onsdagskvällens paneldiskussion deltog miljöpartiets Mikaela Valterson.
– Vi har alltid varit liberala. Reformen ligger kvar, sa hon.

Ny lag om arbetskraftsinvandring

Den nya lagen om arbetskraftsinvandring ska göra det möjligt för personer som bor utanför EU, EES samt Schweiz att få arbetstillstånd i Sverige. Den arbetssökande ska då från sitt hemland kunna bevisa att en arbetsgivare erbjudit en anställning i Sverige.
I stället för att Arbetsförmedlingen undersöker om det finns behov att rekrytera arbetskraft utanför EU, ska Migrationsverket kontrollera att EU-medborgares företrädesrätt till lediga jobb i Sverige respekteras.
Tiden för arbetstillstånd förlängs till högst fyra år för att därefter kunna leda till ett permanent uppehållstillstånd.
Lagen träder i kraft den 15 december.
Källa: Lag & Avtal.