Cynthia Parker

Ofta arbetar hon tre heltidsveckor under två veckors tid. Att jobba övertid är inget hon gör ibland, det sker alltid och plussas som en närmast naturlig del på hennes vanliga 40-timmars vecka.
– Jag behöver övertiden för att komma upp i en hyfsad lön, förklarar hon.
Jefferson hospital ligger mitt inne i centrala Philadelphia. Det är ett stort universitetssjukhus vars byggnader ligger utspridda över flera kvarter i city.
Utanför de olika sjukhus-entréerna ligger kaféer och restauranger. Vanliga modebutiker samsas med affärer som skyltar med de senaste färgerna och mönstren på personalkläderna till sjukhuset. De anställda på Jefferson köper och sköter sina egna arbetskläder.

Så Cynthia Parker satte på sig sin arbetsdress med blå byxor och jacka med en snyggt kontrasterande röd skjortblus redan innan hon satte sig i bilen utanför sitt hus i förorten Nice Town.

Hon har arbetat i flera av de olika byggnaderna sedan hon började på Jefferson för 28 år sedan. Hon startade som städare. Efter några år erbjöds hon att gå en utbildning till undersköter-ska, vilken hon var klar med i mitten av 1980-talet.
Sedan dess har hon arbetat med rehabilitering, på operations­avdelningar och sedan sju år tillbaka på en dagoperationsavdelning, där patienterna läggs in och får ett ingrepp gjort över dagen.

– När jag blivit lite äldre är det skönt att vara här eftersom det inte är fullt lika stressigt som det var på operation.
Hennes schemalagda arbetstid är måndag till fredag mellan 6 och 14.30. Hon får lön var fjortonde dag och får då runt 900 dollar (ca 5 500 kronor) utan övertid. Därtill läggs de 40 timmar hon i genomsnitt arbetar över under en tvåveckorsperiod. Det kan bli en heldag under helgen, och eftermiddagar och kvällar på andra avdelningar som tar hand om patienter efter deras operationer.

Cynthia Parker
Den här våren har övertidsarbetet skurits ner till förmån för gratisarbete för att få Barack Obama till Vita Huset. Cynthias hus och trädgård är pyntat med kampanjmaterial.

När Cynthia jobbar 150 procent tjänar hon ungefär lika mycket som en undersköterska i Sverige. I USA är dock skatterna lägre och boendet ofta billigare än i Sverige.
Ändå arbetar Cynthia på ett sjukhus som är en ”union shop” (se faktaruta), ett sjukhus där de anställda är medlemmar i facket.
– Att sjukhuset är en ”union shop” gör att vi har bra löner. Vissa sjukhus har inga fackföreningar, men vi som har det har mycket bättre löner och bättre förmåner. Lönen kan nästan dubbleras beroende av var du arbetar, säger hon.
Hon berättar att man i princip har rätt att gå med i facket oavsett var man arbetar, men att de som försöker på arbetsplatser utan fack inte sällan straffas av sin arbetsgivare. Arbetsgivaren gör det klart, att det inte är i deras intresse och att om man vill ha jobbet kvar är facket inget man bör tänka på.

I Sverige ligger de anställda lågt med att föra ut sina politiska preferenser under arbetstid. Det kan man inte säga att Cynthia gör. Så här i valtider är hennes arbetsjacka smyckad med fyra, fem knappar med bilder på demokraternas kandidat Barack Obama.
När hon pratar om honom är det omväxlande med ett tonläge som vore det gud själv hon talade om, eller utrop av slaget ”He’s awesome, I just love him. He’s just so good looking!” som när hon ser en av valaffischerna på honom.
Patienterna verkar mest se knapparna som en öppning för att slänga käft ett tag, om vem som egentligen är bäst av Hillary Clinton och Barack Obama eller om att republikanen John McCain är den ende kandidaten värd att rösta på.
För Cynthia är det kontakten med patienterna som är det viktiga med jobbet:
– Jag gillar jobbet så mycket för att jag gillar folk så mycket. Och så får jag känna att jag hjälper andra, även om det är på ett litet sätt. Jag kan dra ett skämt och få dem att skratta.
Hon kallar arbetskamraterna för hennes andra familj, och hon tillbringar onekligen mycket tid på jobbet. Därutöver tar de två vuxna sönerna och fem barnbarn en hel del av hennes lediga tid.

Men även Cynthias fritid är späckad av engagemang. Främst ägnar hon den åt olika organisationer, hon går ofta på fackmöten och är engagerad i lokalföreningar i sitt bostadsområde. Och den här våren har Cynthia lagt många timmar på volontärarbete för Barack Obama.

ID: Cynthia Parker

Ålder: 59 år.
Yrke:
Undersköterska på Jefferson hospital.
Bor:
Eget hus i förorten Nice Town i Philadelphia, USA.
Familj:
Två vuxna söner och fem barnbarn.

Undersköterska

Lön: Ca 11 000-12 000 kronor per månad utan övertid (hon arbetar alltid övertid).
Arbetstider:
Måndag-fredag 6.00-14.30.
Semester: 20 dagar (beroende av anställningsår).

Bäst & sämst

Bäst: Alla människor. Jag gillar folk, både patienterna och arbetskamraterna.
Sämst:
Att jag måste gå upp klockan fyra på morgonen för att hinna till jobbet till sex.

Facket

Cynthia Parker betalar 15 dollar i månaden i fackavgift som heltidsanställd (drygt 90 kr).
Cynthias anställning och fackliga medlemskap ger henne tillgång till sjukvård, mediciner, pensionsfonder, utbildningar, tandvård och förhandlingshjälp.
Medlemmarnas barn åker på sommarläger utan avgift och har möjlighet att få collegestipendier.
De första åtta åren som anställd på Jefferson hospital får man 10 dagars semester, därefter 15 dagar och efter 15 års anställning får man 20 dagars semester.

Union shop

Union shop är en arbetsplats där arbetsgivaren måste anställa antingen fackliga medlemmar eller se till att de som anställs går med i facket strax efter att de påbörjat sin anställning (för att garantera att de betalar för de fördelar de får från fackets representation på arbetsplatsen).