För 50 år sen satt svenskar och räknade Konsumkvitton, och gav en del till det nystartade Kooperation Utan Gränser. Första insamlingen gav hela en miljon kronor. ”Hjälp till självhjälp” har varit mottot under åren.
Florence Badaza i Uganda är ett lysande exempel på det. I hennes by var det som på andra håll kvinnorna som arbetade med skörden, männen som ägde marken, sålde skörden och tog hand om pengarna.
Men 1989 hände något som kom att förändra både Florence Badazas liv och byarna i hennes trakt. En blåsig vårdag är hon i Stockholm för att berätta vad som hände.

Florence gick aldrig i skolan. Som vuxen arbetade hon på den kaffeodling som hennes man ägde. Men 1989 startade hon och andra kvinnor ett kvinnokooperativ i sin by, med stöd från Ugandas kooperativa rörelse som i sin tur fick stöd av Ko­operation Utan Gränser. Det var början till en spännande utveckling i byn Kangulumira.
– Vi startade med sex kor, som delades ut till familjer. När korna fick kalvar, fick nya familjer dem, berättar Florence. Sen började vi odla matbananer, och planterade dem i ett bestämt rutnät, fyra bananplantor 10 fot från varandra, med kompost i mitten.
Florence snappade upp nya idéer och spred kunskaperna. Hon har lärt sig läsa och skriva, också engelska, i de studiecirklar kooperationen ordnade. Fortsatte med nya odlingsmetoder och marknadsföring. Allt använder hon för att utveckla kooperativen.

Idag har de
15 kooperativen i hennes by  startat ett säljföretag. Förr satt kvinnor vid vägkanten och bjöd ut sina varor, små ko­operativ fick sälja sina bananer till den enda uppköpare som fanns. Nu kan kooperativen samla ihop större volymer, och frakta allt till de uppköpare som betalar bäst.
Florence leder företaget. Nu finns också prisinformation på anslagstavlor, och med mobiltelefoner kan kooperativen hålla koll på om vilka som betalar bäst.
Kor och bananer var bara början. Hela tiden händer nya saker. Florence berättar hur hon för några år sedan började odla vanilj, sen aloe, en växt som används i hudvårdsprodukter. När priserna började falla bestämde hon sig för att förädla produkten.

– Människor som
Florence Badaza går inte att hejda när de väl kommit i gång. Hon är en god entreprenör, som inte bara tänker på sig själv utan vill utveckla sitt samhälle. Människor som Florence inspirerar oss att fortsätta vårt arbete, säger Riitta Jonsson, Kooperation Utan Gränser.

ID: Florence Badaza

Ålder: 51 år. Yrke: Odlare, ko­-operatör, entreprenör. Bor: Kangulumira i östra Uganda.

Kooperativ

Kooperation är en ekonomisk samverkan. Medlemmarna äger och driver en verksamhet de har behov av.
Omkring 850 miljoner av världens invånare är medlemmar i en kooperativ förening av något slag: arbets-, bostads-, jordbruks-, konsument-, kredit- och sjukvårdskooperation.
(Internationella Kooperativa Alliansen, IKA)

Utan gränser

Bakom Kooperation Utan Gränser står ett sextiotal företag och organisationer med rötter i den svenska kooperationen. Pengar kommer in på olika sätt: från kassar som säljs på Coop, Lantmännen och OKQ8, frivillig öresavrundning på Med Merakortet, pantade returflaskor (biståndsknappen) och LRF:s väggalmanackor. HSB skänker två kronor för varje medlem och Riksbyggens ägare (bland annat Kommunal), ger 0,5 procent av utdelningen på andelskapitalet varje år.