Marie-Louise Ekholm

Marie-Louise Ekholm, läkare och moderat kommunpolitiker i Nässjö.

I Sverige finns idag 1,2 miljoner rökare varav många är kvinnor.
– Jag ser mycket i mitt jobb som öron-, näsa-, halsdoktor, hur svårt det kan vara att sluta röka. De behöver psykiskt stöd av sin arbetsgivare. Det är heller inte särskilt attraktivt att ha anställda som ska ta hand om andra och som luktar rök, säger Marie-Louise Ekholm.
– Det är ett cyniskt förslag. Ska de anställda få en extra dag för att de gått ner tio kilo i vikt också? säger Margareta Sickeldal, sektionsordförande i Kommunal Nässjö.
– Om man sen börjar röka igen då, då blir man straffad. Jag tror att det är bättre att kommunen kan återinföra friskvårdstimmen som de tagit bort om nu ekonomin är så god.

Marie-Louise Ekholm har fått många positiva reaktioner på sitt förslag, men även reaktioner där personer tycker att hon lägger sig i.
– Det är viktigt att vi bryr oss om varandras hälsa. Att icke-rökare får en extra ledig dag tror jag mer på än att man höjer tobaksskatten. Blir man arg på förslaget kan man ju alltid sluta röka. Kanske att facket kunde hjälpa till mer för att motivera till att sluta röka.

Men Margareta Sickeldal är tveksam till detta.
– Det finns redan mycket upplysning kring hur farligt det är att röka och det är sorgligt att människor inte tar det till sig, säger hon som svar på det. Jag antar att det blir en vana att röka när man till exempel dricker kaffe och det kan vara svårt att bryta den vanan. Det gäller att få personen motiverad. Kanske någon medlem ute i landet har ett förslag på hur man kan göra som vi kan ta till nästa Kongress.