Gisela WaismanVar är attityderna mot invandrare sämst?
– I södra och västra Sverige.
Vad beror det på?
– Jag tror det är en blandning av ren rasism och egenintresse. Där det finns mycket folk med låg utbildning, finns en tendens till en mer negativ attityd mot invandrare.
Du konstaterar att attityderna mot invandring är mer positiva i norra Sverige men att invandrare trots detta flyttar söderut. Vad beror det på?
– De är mer positiva i norr för att där är mindre befolkning, totalt sett. De invandrare jag har pratat med bekräftar att det är mer positivt där. Varför det är så har jag svårt att säga. När arbetslösheten är hög brukar folk vara rädda för att invandrare ska komma och ta jobben, men i norra Sverige verkar detta samband sakna betydelse. De tycker bara det är bra att det kommer dit mer folk.
Invandrare från Afrika och u-länder påverkas mer än de från Latinamerika och Östeuropa. Varför är det så?
– Invandrare från Afrika och u-länder i Asien har en större tendens att flytta från de kommuner där de blir placerade eftersom de inte trivs. När det är större kulturella skillnader mellan länder och fattigdom så blir attityden mer negativ.
Har invandrarna fått det bättre efter att de har flyttat?
– Jag vet inte vilka löner de har idag. Vi har bara följt upp vad de hade i lön före flytten.
Varför påverkas inte människor från i-länder?
– Vi har inte jämfört invandrare från olika länder med varandra, utan invandrare i olika kommuner av Sverige. Var de är mest positiva och var de är mest negativa. Vi har inte märkt någon skillnad på invandrare från i-länder och infödda svenskar.