Nalin PekgulTorsdagen den 7 februari klockan 16.30 kommer Nalin Pekgul vänta in Filippa Reinfeldt utanför Tensta vårdcentral.
Vad tänker du säga till Filippa Reinfeldt om hon kommer till Tensta vårdcentral?
– Det sitter djupt rotat hos svenska folket att alla människor ska ha rätt till lika vård. Men när hon tar bort den socioekonomiska ersättningen (som är ett extra anslag till primärvård i socialt utsatta områden) försvinner den möjligheten. Som nu, när ersättningen har sänkts med 30 procent till Rinkeby vårdcentral. ”Ja, men de får ju tolkersättning”, säger hon då glatt.
Vad innebär tolkersättningen?
– Jag har själv jobbat som sjuksköterska på Rinkeby vårdcentral och har erfarenhet av att det kan vara lång kö på morgonen, för att folk som bor där inte vet var eller hur de ska kolla upp saker. Behöver de då tolkersättning så är det bara att skicka hem dem igen, för behövs en tolk ska man veta det 24 timmar innan. Hon har noll koll på hur läget är i Tensta och Rinkeby. Jag vill att hon ska få upp ögonen för hur det ser ut i verkligheten.
Och hur är verkligheten?
– Genom beslutet att ta bort den socioekonomiska ersättningen väljer hon den billigaste utvägen. Vad hon säger är ”Vi tycker inte att alla ska få lika vård”. Hon är ingen politiker med hjärta för dem som lever i arbetslöshet. Det är stor arbetslöshet i Rinkeby och Tensta men de har samma rätt till lika vård som i hennes hemkommun Täby.
Vad tror du att hon har att säga till sitt försvar?
– Hon har inget att säga till försvar. Jag vill att hon ska säga rakt ut att alla inte är värda samma vård. Men hon gör aldrig det utan lindar in det i ord om valfrihet.