– Jag åkte alltid hiss förut men det har jag slutat med. Det är roligare att ta trappan nu och det gör att jag känner mig mycket piggare, säger Marcela Chamorro, undersköterska på Dalens sjukhus i Enskede. 

Konst – och hälsoprojektet Hälsotrappan drogs igång för något år sedan av Ann – Britt Gustafsson-Averbo, kulturansvarig på Dalens sjukhus. De gråvita väggarna i sjukhusets trapphus såg allt för ledsna ut och behövde få lite färg och de två konstnärerna Annica Einarson och Anna Stina Erlandsson kallades in.
Sjukhusets personal har varit med och tyckt till i arbetet med trappan. I en brevlåda vid entrén har alla som velat kunna lämna förslag och idéer till konstnärerna. Resultatet är minst sagt färgsprakande. Varje våningsplan har en egen färg och ett eget konstverk. Mosaik, fotokollage och papier maché blandas i olika former och mönster.

Marcela Chamorro och Anita Kling berättar att förändringarna i trappan märks överallt på sjukhuset.  
– Nu pratar alla om konsten och när vi möts i trappen så stannar vi till och pratar med varandra. Det är roligt för det här har verkligen blivit ett stort samtalsämne på avdelningarna, säger Anita.  
8 trappor, upp och ner flera gånger om dagen, ger bra motion, intygar Anita och Marcela. Och det behövs verkligen. Att arbeta som undersköterska är tungt så det är viktigt att hålla sig i form.

Anita berättar att hon ofta tränar i sjukhusets gym och tar varje chans hon får att delta i de olika friskvårdsprogrammen som Dalen erbjuder. Nu har hon hittat en ny träningsform.
– Jag tar tid hur fort jag kan gå i trappen, säger hon, jag har börjat tävla med mig själv. Så ser jag hur många trappsteg jag kan ta i ett enda steg. Trapporna är numera en härlig start på dagen!