Solen gassar, men vinden svalkar vid starten av den 24:e Tjejmilen på Gärdet i Stockholm. Britt Söderlund, undersköterska  från Sunds­vall, är osäker på om det här är hennes åttonde eller nionde Tjejmil, men hon önskar att hon börjat tidigare.
– Att springa Tjejmilen är så himla kul, säger Britt Söderlund.

Britt SöderlundNär hon kommit i mål efter en timme och fem minuter är hon lika glad. Tiden är viktig. Men 52 år gammal tycker hon inte att tiden kan bli bättre, i stället är hon glad för att behålla den. Joggat har hon gjort i 25 år, men numera springer hon inte på vintern. I stället blir det medelpass på Friskis & Svettis en eller två gånger i veckan. När det är barmark joggar hon 8 kilometer på grus. Sträckan har hon mätt med bil. Sedan blir det många promenader också.
– Jag har alltid tyckt om att röra på mig, även innan jag gick ner 20 kilo. Man får en sådan kick när man tränar. Tränar jag inte känner jag att det är något som fattas, säger Britt Söderlund.

Hon är stolt över att springa Vårruset och Tjejmilen, några gånger har hon gjort det med dottern också. Just Tjejmilen är speciell, med bussresa ner till Stockholm och en hel helg med tjejkompisar eller bara för sig själv.
Inför nästa år kommer hon att lägga upp träningen på samma sätt som i år, ett träningsprogram är inte intressant. I stället läser hon träningstips.

5 tips för att fortsätta träna

1. Gör ett belöningssystem
Ge dig själv en belöning om du tränat tre gånger i veckan, det kan vara nya träningsskor eller en spa-behandling.
2. Träna med en kompis
Stäm träff med en kompis, då är det svårare att hoppa över passet och lättare att gå i väg. Samtidigt som man hinner prata sporrar man varandra.
3. Prova nya pass
Testa andra typer av träning så att det inte blir slentrian.
4. Ge dig själv rätt förutsättningar
Gör ett schema så att du både hinner med träningen och vardagen. Kanske kan familjen laga middag när du tränar.
5. Involvera barnen
Låt barnen cykla med dig när du springer. Eller spring en kortare runda med dem innan du själv tar en längre. Låt barnet vara tränare, sök upp en plan, ge barnet en visselpipa, vid en blåsning joggar du runt, vid två ökar du och vid tre springer du allt vad du är värd. Byt och låt barnet springa.