Det börjar ljusna ute, men på rum 112 är persiennerna ned­-dragna. Ettåriga Elliot Lindström sover fortfarande och hans mamma sitter bredvid och tittar på nyhetsmorgon. Monica smyger in och frågar tyst hur han mått under natten och om mamman vill ha frukost.

Barnsköterska Monica Todosijevic
Elliot Lindström får hjälp av Monica och mamma Ida att andas in ventolin för att vidga luftrören.
Foto: Staffan Gustavsson

Sen går hon vidare till fyraårige Adolf Johansson och hans mamma i rum 119.
På avdelning 16 A, akutavdelningen för barn, på Linköpings universitetssjukhus jobbar de i par. Varje par delar ansvar för fyra till fem rum var och lägger själva upp arbetsfördelningen. I dag jobbar Monica och sjuksköter­skan Lillemor Johansson ihop.
En liten bebisröst gnyr från jourväntrummet, men i övrigt är det tyst när rapporteringarna är gjorda och frukosten är uppäten.

Monica går in till Adolf och hans mamma igen. Han ligger inne för en allergireaktion och måste ­duscha. Han är ledsen och gråter.
Försiktigt plockar Monica bort sladdarna som sitter fasttejpade på hans rödprickiga lilla kropp. Sen tar hon fram lite plast att stoppa om bandaget på handleden.
– Nej men, har du sett, säger Monica och gör stora ögon.
– Nu stoppar jag in din hand i en påse.
Adolf tystnar och tittar förtroendefullt tillbaka. Sen tar mamman Adolf i handen och följer med honom till duschrummet.

Monica kollar först att det inte blir för varmt, och sen så ­duschar hon honom försiktigt och utan tvål. Det gör ont. Hon undrar om mamman vill torka, och det vill hon, så Monica går i väg och gör välling.
Vid varje vända i korridoren blir hon stoppad, och det blir många vändor under en dag. En läkare undrar om hon har tid att ringa barnmottagningen, en säng måste flyttas, en ny patient ska skrivas in och ett nytt schema behöver pusslas ihop.
Som barnsköterska sedan 38 år tillbaka har Monica sett hur fler och fler barnskötersketjänster konverterats till sjuksköter­sketjänster.
Arbetsgivarna motiverar detta med att det blir mer medicinskt säkert. Men det håller inte Monica med om, hon tycker att sjuk- och barnsköterskor kompletterar varandra på ett bra sätt. Medan sjuksköterskorna är inriktade på det medicinska, är barnsköterskorna mer specialiserade på barns utvecklingspsykologi.
– Ser du det friska är det lättare att se det sjuka, säger hon.

När Monica ska köra bort lunch­vagnen från korridoren möter hon Lillemor i korridoren och kollar av läget. Sjuksköter­skan på jouren har lunch och Elliot och hans mamma har åkt hem, så rum 112 behöver städas.
– Jag tänkte att jag kan byta av jouren idag, säger Monica.
– Ok, men då tar jag och städar 112:an, säger Lillemor.

ID: Monica Todosijevic

Yrke: Barnsköterska. Ålder: 59 år. Bor: Linköping. Lön: ca 20 000 kr. Vägen hit: Ettårig barnsköterskeutbildning, påbyggnadsutbildning för förtidigt födda- och sjuka barn och undersköterskeutbildning. 38 år i yrket.

Barnsköterska

Medellön: 18 850 kronor.
Antal: 2 360 (anställda av landsting och privata företag) varav 2 060 medlemmar i Kommunal. Utbildning: Saknas i dag. Omvårdnads­programmet har inriktning mot sjuka barn, dock inte i hela landet. Den utbildningen ger inte heller den kunskap som den tidigare barnsköterskeutbildningen gav tillsammans med den tidigare påbyggnadsutbildningen om sjuka och för tidigt födda barn.

 

Bäst och sämst

Bäst: Varierande jobb och kontakten med barnen.
Sämst: Arbetstiderna och lönerna.
Om facket: Arbetsplats- och skyddsombud, sitter i centrala branschrådet för hälso- och sjukvård. Skriver rapport om barnsköterskekårens situation.