Gert-Inge Brander

Många problem beror på att de anställda inte har enats om en policy, anser Gert-Inge Brander.
I en annan artikel berättar vi om en elev som antastades av en närgången man.  Hon frågade den ordinarie personalen hur hon skulle bete sig, men de skrattade bara.
– Det är definitivt inget att skratta åt. Det handlar om praktikantens personliga upplevelse och den ska man respektera. Hon kände sig kränkt och därför är det viktigt med tydliga regler. Man kan tala om situationen öppet med personalen och de boende, om att varje individ måste respekteras. Eller också bestämmer man sig att på den här arbets­platsen gör vi inte på det här viset, säger han.
Själv har han snarare stött på motsatt fenomen i vården. Den som har lägst tröskel sätter normen. Han ger ett exempel:
En undersköterska är upp­rörd. Varje morgon, då hon ska hjälpa en 80-årig man upp ur sängen, ligger han och onanerar och hon känner sig provocerad.

Men en annan undersköterska har inte detta problem, för den undersköterskan har beslutat att uppträda på ett annat vis. Hon låser upp, knackar på dörren till hans sovrum och säger: Nu är jag här, jag sätter på kaffe och brer mackor, sedan kommer jag strax. Han hinner bli färdig med sitt.
– Hade den första undersköterskan varit beredd att ändra sina rutiner hade det inte blivit problem, säger Gert-Inge. Detta har att göra med hur känslig man är för andra människors behov. Det är respektlöst att bara komma in, rycka upp täcket och säga att nu får du sluta med där.
Andra undersköterskor tycker det är jobbigt när en man får stånd då de tvättar honom.
– Nerverna i penis stimuleras och det sker reflexmässigt. Det betyder inte att mannen i fråga behöver vara upphetsad för att en undersköterska står där, även om hon tror det. Han kan tycka att det är mycket mer pinsamt än hon.
Den här situationen berör bådas sexualitet. Undersköterskan är inte oberörd.
– Hur man hanterar andras sexualitet hänger ihop med ens egna värderingar. Därför är det lätt att lägga locket på i stället för att prata om de här frågorna i personalgruppen.

Sedan får man kräva någon ”djävla hyfs av brukaren”, tycker han. En man på ett äldreboende nöp undersköterskorna och tog dem på brösten. Ingen uttryckte klart vad som gällde. Mannen hade gjort det till en sport att tafsa på undersköter­skorna för att testa deras gränser, men de sattes aldrig.

(Foto: André de Loisted)