Vi frågade Kommunals ordförande i landets alla kommuner om medlemmar som vill får välja heltid. Det får de bara i ett tjugotal kommuner. I lika många har vissa yrkesgrupper den rätten. Värderingen om det också fungerar i praktiken skiljer.
Under senaste tiden har några kommuner backat. Efter maktskiftet i Örebro avskaffade den borgerliga alliansen principen att alla tjänster skulle utannonseras som heltider.
– Vi har haft rätt till heltid men nu tas den möjligheten bort. Det är borgarna som styr nu, säger Lars-Gunnar Andersson i Robertsfors (s).

Något politiskt mönster är det dock svårt att se. Gävleborgs län är väl representerat på listan över heltidskommunerna. Tvärtom gäller storstadsområdena. Många rapporterar att medlemmar måste springa runt på olika arbetsplatser för att få ihop sina timmar. Även om politikerna beslutar om heltid blir det inte mer pengar till personalbudgeten.
Heltid genomförs i grunden efter arbetsgivarens behov, på deras villkor. Utifrån de ramarna försöker anställda med olika typer av scheman göra det bästa möjliga.

Hur fungerar heltidsrätten i din kommun?

Adrian Bodenäs, Kommunal Höganäs:
– Alla i Höganäs ska beredas möjlighet till heltid, men det fungerar inte i praktiken. Det blir allt som oftast flytande arbetstid.
Christina Södling, Kommunal Nyköping:
– Det fungerar inte i praktiken, speciellt inom vård och omsorg. Ofta måste man arbeta på olika ställen eller i pool.
Christina Hildingsson, Kommunal Bollnäs:
– Den uppfattning vi har är att det fungerar bra. Att plocka ihop tiden med att springa runt blev mindre än vi befarade.
Cathrine Edström, Kommunal Sundsvall:
– För nattpersonalen kan det bli svårigheter om de delvis också måste jobba dag och kväll. De väljer då att inte öka sin tjänstgöring.
Lennart Andersson, Kommunal Trollhättan:
– Är arbetsgivaren inte i behov av en heltid så lägger bemanningsenheten ut den övertaliga tiden för dem som måste vara flexibla.