Jag blev avstängd från jobbet
Jag jobbar på en gruppbostad sedan fyra år. En dag blev jag kallad till möte med min närmaste chef och personalansvarig, eftersom anhöriga klagat på mitt bemötande. Chefen sa att jag var hård och dominant och att mitt kroppsspråk var fel. Jag bad om mer konkreta anklagelser, men det fanns inga. Sedan blev jag med omedelbar verkan avstängd två veckor från arbetet. Efter en vecka delgavs jag att en skriftlig varning eventuellt skulle utfärdas och efter ytterligare ett möte förlängde min chef avstängningen. Jag bad återigen om konkreta anklagelser, men fick bara höra att "det pågår en utredning och att man får se vad den visar." Sedan ville arbetsgivaren kalla in mig till ett tredje möte, men då hade jag semester. Fick då veta per telefon att jag skulle få en skriftlig varning och omplacering till hemtjänsten.
Borde inte min närmaste chef pratat med mig innan det lades på den här nivån? Borde de inte också ha inväntat utredningen och därefter vidtagit eventuella åtgärder? I mitt fall har man gjort tvärtom. Jag har nu i efterhand blivit lovad att få se utredningen, men än har inget hänt.
Orättvist behandlad
Som jag uppfattat din berättelse har du inte blivit rätt behandlad. Chefen borde pratat med dig i ett tidigare skede, som du själv påpekar, och då varit så tydlig att budskapet inte kunnat missförstås av dig.
Det ställs klara krav på att arbetsgivaren ska ge den anställde möjligheter att bättra sig om det förekommer anledningar till klagomål. Sakliga grunder måste enligt lagstiftningen redovisas innan man kan ge en skriftlig varning (eller ”erinran” som det egentligen heter) och än mer saklighet krävs innan man kan omplacera en person.
Du bör protestera med hjälp av facket. Det är möjligt att din lokala fackliga företrädare måste få förstärkning av en ombudsman.