Annika Borg brukar ge sig tid för små stunder av ro och tillförsikt, då allt annat viker undan.

Det kan vara en stund vid sängkanten, vid ett tänt ljus, eller att känna vinden som blåser mot ansiktet. Ett tillfälle när man får kontakt med känslan att allt är bra, att det är okey att vara människa och ”bara vara”. Hon kallar det ögonblick, stundfrälsta från oro.

Hon tycker att vi får alldeles för många budskap om hur vi ska vara och vad som är ett lyckat liv. Tempot är uppdrivet med brist på tid att reflektera, vilket leder till att man tappar kontakten med sig själv.

Så mycket har blivit projekt som vi ska lyckas med: relationer, barn, inredning, matlagning och att ha en perfekt kropp. Tillvaron blir som ett maratonlopp.

— Vi tror att vi är otillräckliga om vi inte har ett perfekt liv. Det finns en hysteri i det, säger hon och tillägger att vi även måste få tid att föra ett inre samtal, att få sammanhang och mening,

Att leva som om varje dag vore den sista ger hon inte mycket för. Då föredrar hon hellre den ryske poeten Sergej Jesenins ord: ”Jag ångrar aldrig åren som förgäves har slösats bort som blom från vit syrén.”

Annika Borg tror att vi skulle må bättre om vi insåg våra begränsningar, om politiker, vd:ar och andra någon gång gav upp och kunde säga: Det här var fel, jag inser det orimliga i det jag lovat, sagt och gjort.

— En kristen grundtanke är den om nåden, att inte behöva prestera, bevisa och jämt vara slagkraftig, smart och hundraprocentigt lyckad.

Idealmänniskan i dagens samhälle, tycker hon, verkar vara ständigt på väg, flexibel och redo att förnya sig i ett livslångt lärande.

— Man kan väl få förvalta det man har. Folk blir helt utmattade. Så fort man kan något, ska man utveckla sig med något nytt, prestera och profilera sig.

Inte ens barnen är fredade. Som mamma till en tolvårig son vet hon att det ska väljas allt från profilklasser till en mängd aktiviteter.

— Som om det inte räckte med att barnen är som de är och att vi kan bejaka deras kunskapstörst och livsglädje, säger hon.

Annika Borg upplever att man inte ens får ha ångest eller må dåligt utan att expertis, krisgrupper och tabletter ska tillgripas.

— Men livet är inte perfekt. Det är tillåtet och tillhör livet att må dåligt och känna sig ledsen.

Inte heller tror hon att vi kan gardera oss mot svek.

— Det innebär dock inte att vi ska sluta lita på andra. När livet far fram med oss blir vi så småningom bättre på att bedöma andra och att skydda oss mot de värsta törnarna.

Annika Borg tycker att man ska vara lyhörd för den första känslan som uppstår i varje möte. Intuitionen, magkänslan kan vara sanningens budbärare.

— Innerst inne vet alla vad som är bra för oss. Lösningen finns inom oss själva. Man ska inte tvivla på det man känner, inte ägna tid att förhandla bort sin vilja och låta sig styras av andra.

När någon närstående har avlidit eller någon försvunnit ur ens liv, har många ett behov av att reda ut och komma till klarhet, men Annika Borg säger att ibland får vi leva med de obesvarade frågorna och gå vidare.

För henne har det tagit ganska lång tid att komma till det steg där hon säger: Det här förstår jag inte, allt kan inte förklaras, det här måste jag lämna bakom mig.

Annika Borg tror på godhet, medkänsla och ett moraliskt ansvar att förmedla hopp till vår omgivning.

Hon är övertygad om att människan inte bara är destruktiv och egoistisk, trots krig och annat elände i världen. Men det kanske inte skadar om vi övar oss i att vara lite mer förnöjsamma, tycker hon.
Själv kan hon glädja sig åt att varje dag kunna sätta fram mat på bordet för sitt barn och att det finns rent vatten i kranen.
— Ibland tar vi för självklart sådant som är en daglig kamp för de flesta människor. Man kan behöva bli påmind om det.

Annikas tio budord

1Låt ingen få ta makten över dina tankar och känslor.

2 Ingen annan än du själv vet när du behöver sätta en gräns.

3 Lita på dig själv och din egen
bild av verkligheten.

4 Innerst inne vet du vad som är bra för dig, så varför gör du inte det som är bra för dig?

5 Alla runt omkring dig kan ha fel, och du kan ha rätt.

6 Var noggrann med vilka du
släpper in i ditt liv, men var inte misstänksam mot alla.

7 Människor kommer att göra dig illa, men alla kommer inte att göra det.

8 Du kan inte lita helt och fullt på någon, men tillräckligt mycket på tillräckligt många.

9 Bli inte cynisk, men var realistisk.

10 Var rädd om dig, men bygg inte upp murar runt omkring dig.