För att få din orkidé att blomma igen, plantera om den på våren i speciell orkidéjord som du köper i en blomsteraffär. Vanlig jord duger inte! Jorden ska vara luftig, genomsläpplig och inte samla på sig för mycket vatten. Du kan också göra en egen blandning av sönderdelad tallbark, vitmossa, träkol med mera. I butiken hittar du också anpassade gödselmedel, som jag rekommenderar.

Vid omplanteringen tar du bort all gammal jord och klipper bort intorkade luftrötter och dito blomstjälkar. De som fortfarande är gröna lämnar du kvar för att kraften ska gå tillbaka till plantan. Vattna genom att doppa hela krukan i en balja med lite halvljummet vatten eller häll på uppifrån med kanna. Låt vattnet rinna av och ta bort allt överskott på fatet för att plantan ska må bra. Använd gärna kalkfritt regnvatten.

Gödselvattna sedan hela sommaren med låg koncentration vid varje vattning och låt plantan torka upp mellan vattningarna. Ett dopp en till två gånger i veckan räcker gott. Övervattning är nämligen en mycket vanlig orsak till att blomningen blir dålig eller uteblir. Hjälper inte detta står kanske plantan för ljust under vintern. Phalenopsis behöver lite mörker och vila för att komma i blomstämning. Prova att sätta plantan mörkt fem dagar och ljust två dagar under tre veckor. Eller byt fönster, det räcker ibland.