Ingefära är en smaksättare som ger lite annorlunda frisk smak och med gott sting. Använd ingefära och piffa till din vinägrett eller marinad, ge friskhet åt grytor, gärna med citron i sällskap.
Prova att finstrimla en bit och stek upp med spenat och vitlök. Just vitlök och ingefära trivs utmärkt ihop.

Varför inte finriva en knöl och blanda ner i marmeladen? Den får nytt liv!

Dock är det skillnad på knöl och knöl. När man köper ingefära ska man leta efter en bit som har slätt, fint, ljusbrunt skal. Den ska kännas hård när man klämmer på den och ha ett fast gulaktigt kött. Se upp om skinnet är rynkigt och skrövligt, då är den förmodligen inte riktigt färsk utan har börjat torka och har sämre smak. Förvara den i svalen, gärna i plastpåse, då håller den sig färsk länge.

När du ska använda ingefära, skala med potatisskalare eller skalkniv. Skiva, strimla eller finriv en bit av knölen och smaksätt din anrättning. Vill man använda ingefäran rå, är det bäst att finriva eftersom den är ganska trådig.

När ingefära torkas och mals förändras smak och egenskaper rejält, så undvik att ersätta färsk ingefära med malen (och inte tvärtom heller).

Men man får inte bara smaken utan också ett litet medicinskåp på köpet. Ingefäran har en lång meritlista som medicinalväxt och påstås hjälpa mot åksjuka, huvudvärk, graviditetsillamående och ha antiinflammatoriska kvaliteter. Så det är bara att tacka och ta emot.
När en rivigt ond hals behöver något lent, häll kokande vatten över riven ingefära (några centimeter) i en stor kopp. Låt stå och dra en stund och söta med en tesked honung. Ett enkelt och läkande sätt att njuta av ingefära.

Gazpacho med färsk ingefära
och fänkålsfrö

En variant på en klassisk grönsakssoppa som serveras kyld. Perfekt i sommarvärmen. Satsa på grönsaker med mycket smak. Om tomaterna är smaklösa kan du ersätta en del av buljongen med passerade tomater.

5 tomater

1 skalad gurka

1 paprika

1 gul lök

4 dl kycklingbuljong

1 msk finriven färsk ingefära

1 1/2 tsk krossade fänkålsfrö, gärna rostade

1 tsk honung

saft av 1/2 citron

2 msk olivolja

några droppar tabasco
salt, svart peppar

Dela tomater, gurka, paprika och lök i bitar. Lägg i matberedare och kör tills grönsakerna blivit finfördelade. Späd med buljong tills du får den konsistens du vill ha på soppan.

Krydda med ingefära, fänkålsfrö, honung och citronsaft. Blanda ordentligt. Smaka av med olivolja, tabasco, salt och svartpeppar. Kyl någon timme och servera kall.

Svartprickig nudelsallad med
marinerad kyckling och fruktspett

3 kycklingfiléer

8 färska aprikoser i klyftor

8 blötlagda träspett

4 portioner nudlar

1 salladshuvud i fina bitar, t ex ekbladssallad

1 burk svarta bönor, ca 400 g

Marinad till kyckling och aprikoser:

1 dl ljus soja

1 finhackad chilifrukt

1 tsk farinsocker

2 msk citronsaft

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

2 tsk finriven färsk ingefära

Dressing till nudelsallad:

2 dl färska myntablad

4 st salladslökar delade i stora bitar

1/2 chilifrukt i bitar

1 tsk farinsocker

saft av 1/2 citron

1 tsk finriven färsk ingefära

1/2 dl olivolja

finrivet skal av 1 citron

salt, svartpeppar

Kyckling- och fruktmarinad: Blanda ingredienserna till marinaden. Dela aprikoserna på mitten och pilla bort kärnan. Dela i klyftor. Lägg kycklingfiléer och frukt i var sin skål. Fördela marinaden lika. Låt marinera minst en timme.Vänd runt då och då. Trä upp aprikosklyftorna på blötlagda träspett. Medan kyckling och frukt marinerar, förbered grillen och gör i ordning nudelsalladen.

Dressing: Lägg myntablad, salladslök, chilifrukt, farinsocker, citronsaft och ingefära i matberedare och grovhacka eller hacka för hand. Kör försiktigt, det ska inte bli mos. Blanda ner olivolja och citronskal (tvätta citronen ordentligt innan du river). Smaka av försiktigt med lite salt och svartpeppar.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj de svarta bönorna ordentligt i kallt vatten. Vänd samman nykokta nudlar med myntadressing, sallad delad i fina bitar och svarta bönor.

Grilla kycklingen försiktigt, cirka 10–15 min tills köttsaften är klar. Lägg fruktspetten på grillen efter halva tiden. Skiva upp kycklingen eller servera den hel och blanda samman med nudelsalladen. Servera tillsammans med aprikosspetten.

 
Pannacotta med lime- och ingefäramarinerad fruktsallad

Det går inte att misslyckas! En len avslutning med färgglatt syrliga frukter. Stjärnanis ger pannacottan extra skjuts och passar ypperligt till fruktsalladen. Man kan också stöta stjärnanisen i mortel.

1/2 dl limesaft

1 tsk finriven färsk ingefära

1 tsk farinsocker

1/2 liter skivade jordgubbar

1/2 färsk ananas delad i små bitar

Pannacotta:

1 1/2 gelatinblad

3 dl vispgrädde (eller mellangrädde)

1/2 dl strösocker, gärna ljust muscovadosocker

1 vaniljstång

1 hel stjärnanis

Rör samman limesaft med ingefära och farinsocker. Häll blandningen över jordgubbarna och ananasen. Låt stå och samla smak.

Lägg gelatinbladen i blöt fem-tio minuter.

Häll grädde, socker och stjärnanis i en kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur de små svarta fröna ner i gräddblandningen, lägg i vaniljstången också. Koka upp. Fiska upp vaniljstången och släng den. Låt svalna minst 5 minuter.

Krama ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Rör försiktigt tills de smält. Häll upp i portionsglas. Ställ kallt tills pannacottan stelnat (cirka 2 timmar). Dekorera med fruktsalladen och skeda över lime- och ingefäramarinad.