Du skriver att du inte är sjuk idag och inte har några symtom på sjukdom.
Men din fråga är inte så lätt att besvara, eftersom det handlar om bedömningar från både dig och arbetsgivaren. Vem har rätt? Vad är rimligt eller inte? I grund och botten handlar det förstås om förtroende.

Det är inte ovanligt att arbetsgivare kräver förstadagsintyg på det sätt du beskriver och att detta också kan pågå en längre tid. Mitt förslag är att arbetsgivaren , du själv och facket tillsammans diskuterar igenom ditt önskemål så att ni kanske kan tidsbestämma hur länge kravet på förstadagsintyg ska gälla. Du skriver att facket inte ställt upp för dig, men det kan bero på att det också har förpliktelser gentemot övriga arbetskamrater. Det är ändå bra om facket är med här. Vidare bör du berätta om vilket stöd du har omkring dig utanför jobbet. Går du till exempel hos AA, Anonyma Alkoholister?

Om jag varit arbetsgivare hade jag nog frågat efter detta.
Man ska heller inte glömma att förstadagsintyg inte bara behöver fungera som ett krav från arbetsgivaren men också som stöd för den som återvänt till jobbet efter behandling.