Regeringen har avsatt drygt en miljard för kvalitets- och kompetensutveckling i äldreomsorgen. Satsningen som fått namnet kompetensstegen ska pågå i tre år. Tanken är att stödja och uppmuntra kommunernas långsiktiga utvecklingsarbete. Fokus ligger på att höja kompetensen hos personalen.

— Det är dags att sluta att tala om händer i äldreomsorgen. Det behövs hjärtan och hjärnor också, sa Ylva Johansson, vård- och äldreomsorgsminister.

Till konferensen i Stockholm kom ett 150-tal deltagare från kommuner runt om i landet. Ylva Johansson lyfte fram tre nyckelord för kompetensstegen. Det handlar om att:

synliggöra all den kunskap som finns hos personalen, men som inte är dokumenterad.

att få använda den kompetens man har och till exempel inte komma tillbaka från utbildning och få göra samma jobb som tidigare.

och att utveckla ny kompetens, både på grundläggande och fördjupad nivå.

Kompetensstegen ska inte ersätta det utvecklingsarbete kommunerna redan ansvarar för.
— Med Kompetensstegen kan ni göra det ni redan har planer på lite snabbare, lite större och lite bättre, sa Ylva Johansson till deltagarna.

Kommunerna kommer att få söka pengar från en nyinrättad kommitté som leds av tidigare generaldirektören vid Socialstyrelsen Kerstin Wigzell, som också deltog på konferensen. Kommittén ska främja erfarenhetsutbyte, exempelvis genom att förmedla kontakter och ordna träffar för kommuner med likartade situationer. Den ska även se över möjligheten till ett nationellt system med kompetensbevis.

Enligt Ylva Johansson kommer kommunerna få stor frihet i hur projekten ska utformas, men de ska utgå från riktiga problem och riktiga människor. Det ska inte handla om att höja nivån generellt. Tyngdpunkten ska ligga på utbildning på eller nära arbetsplatserna.

Mat och måltider, rehabilitering, vård i livets slutskede, vård av multisjuka, mångkulturella projekt och demensvård är enligt Ylva Johansson några tänkbara projektområden.

Nästa steg blir träffar med verksamhetsansvariga och medarbetare i äldreomsorgen. Även facken och pensionärsorganisationerna har bjudits in.