Målet med enkäten var att ta reda på varför så många arbetar deltid i kommuner och landsting. Åttio procent av de 5 919 personer som deltog svarade. Av dem är 97 procent kvinnor.

— Heltid ska vara en självklar rätt, även för kvinnor. Det är en jämställdhetsfråga. Men arbetet måste vara utformat så att du känner att du orkar med det. Annars är rätten inte mycket värd, säger Kerstin Johnson, vice ordförande i Kommunal Värmland och projektansvarig.

Enligt undersökningen är det många omständigheter som gör att man inte kan eller vill arbeta heltid. Mer än hälften säger att det är för slitsamt. Nästan lika många anger hälsoskäl.

— Dålig arbetsmiljö och negativ inverkan på den egna hälsan är direkt avgörande för inställningen till heltidsarbete. Många tvingas välja bort heltid. De känner att kroppen inte orkar, säger Kerstin Johnson.

Knappt 40 procent av de tillfrågade vill ha ett heltidsjobb, men få har fått något erbjudande det senaste året. Om arbetstiden för heltid skulle förkortas med 20 procent ökar siffran till nästan 55 procent.

I enkäten fanns också möjlighet att skriva egna kommentarer.

— Många skriver att 75-85 procent borde vara heltid i deras yrken, säger Kerstin Johnson.

Nu ska resultaten skickas ut till arbetsgivare, politiker och tjänstemän på lokal nivå.

— Det här är en mångårig och slitsam fråga, men nu har vi siffror på det vi har vetat länge. Nu börjar det verkligt tunga arbetet. Men vi ska hålla ut tills det händer något, säger Kerstin Johnson.

Fotnot: Här är några andra orsaker till att man inte arbetar heltid:

För att få mer fritid (49 %),

För slitsamma arbetstider (43 %),

Jag vill ha heltidsarbete, men får det inte hos min arbetsgivare (40 %),

För att hinna med hem- och hushållsarbete (39 %).

Inte värt besväret att jobba heltid (38 %)

För att kunna ta hand om barn (30 %).