Ambulanserna i Stockholm ska vara bemannade med minst en sjuksköterska senast den första februari 2005. Det är ett tidigare datum än det som Socialstyrelsen har satt, men det var Stockholms landstings krav inför upphandlingarna, som har blivit klart i dagarna.

Aisab är undantaget upphandlingar eftersom det är ett landstingsägt bolag. Samtidigt har Aisab sparkrav på sig från landstinget. För att leva upp till kraven har två akutbilar och tre ambulanser tagits bort. Samtidigt har antalet driftstimmar minskats från åtta till sju.

– Politikerna i landstinget har inte lyssnat på oss. Socialdemokraterna har lagt locket på och moderaterna vill bara sälja ut oss eftersom vi har gått med förlust. Vi vill veta vad planerna är för oss, säger Stefan Boric, huvudskyddsombud i Aisab.

Han berättar om en utdragen och delvis plågsam uppsägningsprocess som sköttes dåligt. Arbetsgivarren gick först ut med en placeringslista till personalen. Först därefter när förhandlingarna kom igång gjordes en LAS-lista. Vissa som stod som varslade på placeringslistan var inte varslade enligt LAS, berättar Stefan Boric.

– De släppte placeringslistan utan några förberedelser. Folk som såg sitt namn på listan satt och grät vid fikaborden innan de gick ut på ett pass. Folk grät helt öppet och många blev sjuka och sjukskrev sig, säger Stefan Boric. Sedan kom LAS-listan som inte helt stämde överens med placeringslistan. Det visade sig att vissa hade fått oroa sig i onödan.

– Först två veckor efter att arbetsgivaren hade gått ut med placeringslistorna kom en krisgrupp igång som kunde hjälpa de mest utsatta.

Lars Dahlberg är personallandstingsråd och har därmed övergripande ansvar för landstingets personalfrågor. Han berättar att han inte riktigt vet hur uppsägningarna och omställningsprogrammen ser ut.

– Jag har inte haft anledning att ge mig in på varslen i Aisab. Det är ett bolag som har haft problem under en lång tid. Jag kan som politiker inte gå in och kontrollera cheferna, säger Lars Dahlberg. Men om uppsägningarna har gått till på det sättet måste cheferna utbildas i MBL. Jag hoppas att de uppsagda ska erbjudas nya jobb inom landstinget.

Stefan Boric på Aisab berättar att många av de uppsagda kommer att anställas som vikarier på samma företag eftersom det egentligen råder personalbrist. Därmed är uppsägningarna helt onödiga, anser han. Han är också kritisk till hur arbetet organiseras på Aisab.

-Tidigare var det en platt organisation, nu har det blivit fler anställda på organisationssidan och färre ambulanspersonal. Nu säger man upp ambulanssjukvårdarna först för att återanställa dem som vikarier, säger huvudskyddsombudet Stefan Boric.

Fotnot: Enligt av Socialstyrelsen fattat beslut måste ambulanser bemannas med minst en sjuksköterska senast den 1 oktober 2005.