Kännedomen om lagarna mot etnisk diskriminering är god, men det räcker inte för att göra anmälan. Rädsla för trakasserier och för att stöta sig med arbetsgivaren är en av anledningarna till att många låter bli att anmäla.
En annan orsak är att många saknar ork att ta sig igenom processen, och dessutom är oroliga över att inte bli trodda, enligt Nätverket för Anti-diskrimineringsbyråerna i Sverige.
Nätverket är en frivilligorganisation som har gett SCB (Statistiska Centralbyrån) uppdraget att kartlägga diskrimineringens omfattning i landet.

– Vi har velat titta på i vilka sammanhang diskriminering förekommer, hur omfattande den är och inom vilka samhällsområden det sker, berättar Jabar Amin från Antidiskrimineringsbyrån.

Frågorna har skickats till 4000 utrikesfödda svenskar i fyra kommuner: Stockholm, Göteborg, Umeå och Norrköping. 55 procent av de tillfrågade har svarat på enkäten.

Resultaten visar på en stor omfattning av upplevd diskriminering i landet. Mer än en tredjedel (37 procent) har svarat att de har känt sig diskriminerade minst en gång och en majoritet av dem har upplevt diskriminering fler än tre gånger de senaste åren. Mönstret ser likadant ut i hela landet.

Enligt undersökningen är det främst inom arbetslivet som många känner sig diskriminerade.
Och arbetsgivarnas arbete mot diskriminering uppfattas inte som trovärdigt. Endast åtta procent anser att arbetsgivarna gör tillräckligt mot diskriminering.
Förtroendet för fackföreningarna är däremot något bättre, 13 procent av de tillfrågade anser att fackförbunden gör bra ifrån sig mot diskriminering.
På frågan om kommunen gör tillräckligt för att motarbeta diskriminering svarar endast sex procent ja. 32 procent anser däremot att kommunerna inte gör tillräckligt.

Här bryts också det generella mönstret. I Stockholms kommun anser hela 45 av 100 tillfrågade att kommunen är dålig på att motarbeta diskriminering.

Samma sak gäller krogdiskriminering.
I Göteborg, Umeå och Norrköping anser 20 procent att de har blivit utsatta för krogdiskriminering. I Stockholm ligger den siffran på 35 procent.

-Det är slående skillnader, vi har inte analyserat varför det ser ut på det viset. Men vi kommer att uppvakta Stockholms borgarråd Annika Billström med dessa siffror, det är viktigt att motverka tendensen, säger Julio Fuentes från Antidiskrimineringsbyrån i Stockholm.