De lägst avlönade kvinnorna i svensk arbetsmarknad finns bland LO: s medlemmar. Samtidigt arbetar 115 000 LO-kvinnor i ofrivilliga deltider. Den kombinationen har undergrävt kvinnolönerna. På LO kongressens fjärde dag var förbunden eniga om att satsa på de lågavlönade.

LO:s avtalssekreterare och viceordförande Erland Olausson inledde debatten om kvinnolönerna när han sa att de påtvingade deltiderna var största boven.

– Vi har ibland gjort detta till ett kvinnoproblem men det är ju ett problem för oss alla. Lek med tanken att 115 000 byggnadsarbetare tvingades arbeta deltid. Då skulle vi ha gjort det till en jättefråga. Vi skulle aldrig acceptera det, sade han.

Under presskonferensen senare samma dag menade Olausson att kvinnors löner skulle höjas på bästa sätt genom att satsa på lägstalönerna. På en fråga om vad LO ansåg om Kommunals kvinnolönesatsning svarade Erland Olausson att det inte var rätt att enbart prata om kvinnolöner.

– Vi bör snarare prata om avtalsområden än kvinnolöner, sade han.

Sedan presenterade LO-ekonomen Anna Thoursie sin nyutkomna bok där hon har försökt hitta ett nationalekonomiskt svar på frågan varför kvinnor som grupp får systematiskt mindre betalt per arbetad timme än vad män får som grupp.

– Det råder olika belöningssystem för män och kvinnor på den svenska arbetsmarknaden, kvinnors yrken lönar sig sämre, sade Anna Thoursie.

Lönerna kan höjas via lönekartläggningar, arbetsvärdering och med hjälp av det ökade behovet av arbetskraft de kommande tio åren. Men det viktigaste är att arbeta för delad föräldraförsäkring, menade hon.

Samma dag väntades LOkongressen komma med ett uttalande om Kommunals strejkvarsel. Efter långa förhandlingar om formuleringen kom ett uttalande om ”stöd till de förbund som ännu inte avslutat förhandlingarna inom ramen för Avtal 2004.” Kommunals pågående konflikt för de 15 000 privatanställda inom vården nämndes inte.