Kommunals ordförande Ylva Thörn sade att förutsättningen för högre löner är goda anställningsvillkor.

– Vilka ställer solidariskt upp för våra löner? Tycker vi att ett vårdbiträde ska arbeta för 17 000 kronor i månaden eller inte? Undrade Jill Hansson, vårdbiträde och kommunalare från Stockholm.

Hon var en av deltagarna i ett förutsättningslöst samtal där deltagarna lovade leverera konkreta förslag om hur de lågavlönade kvinnors löner ska höjas.

Samtalet var en av de öppna punkterna i Kommunals kongress och leddes av journalisten Karin Magnusson.

Debattören Johan Ehrenberg började med att säga att en förutsättning för rättvisa löner är att ibland vara en gnutta orättvis.

– Så fort man pratar om höjda kvinnolöner och kvotering reser dig män och protesterar. De säger att det är orättvist. Men det är en konflikt som det inte går att kompromissa om.

Ledarskribenten Johanna Egenius från VästerbottensKuriren, påminde om Kommunalstrejken för ett år sedan.

– Alla sade att det var en jätteviktig fråga, det är samma politiker som sade det som sätter lönerna. De flesta kommunalares arbetsgivare är politiker. Det är där pressen ska sättas.

Kommunal kunde kräva solidaritet från politikerna under strejken, påpekade Johanna Egenius och hävdade att en ökad konkurrens i arbetsmarknaden med privata arbetsgivare och personalkooperativ kan vara ett sätt att få upp lönerna.

Något som Ylva Thörn hade invändningar mot.

– Lönerna är inte alltid bättre för de privatanställda. Vi är mitt inne i ett avtalsrörelse med de privata arbetsgivarna och vet, sade hon. Vi måste jobba för heltider och för att minska alla timanställningar.

Satirikern och författaren Kajsa Ingvarsson berättade om hur hon brukar går till väga när hon löneförhandlar. Det svårt att vara krävande men man måste vara krävande om man vill få utdelning, menade hon.

– Jag ringer runt till manliga bekanta och hör hur mycket de tjänar, sedan kräver jag 20 procent mer än den som tjänar mest.

Det var något som vårdbiträdet Jill Hansson inte kunde känna igen från sitt arbete inom hemtjänsten i Stockholms innerstad.

– Om någon på min enhet ska löneförhandla får vi innan vi ens börjar höra att vi ligger två miljoner back. Därför tror jag på kollektiva beslut och ta fajten tillsammans, sade hon.

Metalls ordförande Göran Johnsson räckte en hand till Kommunal när talade om behovet av att höja kvinnors löner i hela LO kollektivet.

– De som har låga löner ska ha mest i löneökningar. Det gäller de kvinnodominerade förbunden. Man säger att det inte finns pengar i offentliga sektorn men pengarna finns det är det att Kommunals yrkesgrupper underordnas hela tiden.

Han framhöll även en delad föräldraförsäkring och mindre könssegregerad arbetsmarknad som ett måste för höjda kvinnolöner.

En förutsättning är att höja skatterna och satsa pengarna på offentliga sektorn den ska växa, var en av Johan Ehrenbergs konkreta förslag.

Ylva Thörn berättade om Kommunals kvinnolönesatsning som går ut på att höja kvinnolönerna över hela arbetsmarkanden. Trygga fasta anställningar är ett måste om lönerna ska höjas påpekade hon ännu en gång.

– Vi måste också förbättra synen på kvinnojobben. Arbetsgivaren måste ta fram lönestatistik så att vi får insyn. Det är en förutsättning för att höja lönerna. Och vi måste prata om vad vi gör.

Kajsa Ingvarsson föreslog att Kommunal skulle avråda unga kvinnor från att utbilda sig till yrken inom omsorgen.

– Se till att det blir så få i arbetsmarknaden som vill ta dessa jobb, då måste arbetsgivaren betala.
Journalisten Johanna Egenius menade att politiker måste ta sitt arbetsgivaransvar och att Kommunal bör ställa högre krav på politiker.

För kommunalaren Jill Hansson handlade höjda kvinnolöner minst lika mycket om att synliggöras på riktigt och få stöd inte i form av tomma ord utan också i handling.

– Något vi inte har pratat om är att vi borde tvinga folk till vården för att de ska se hur vi har det. Kanske en allmän vårdplikt. Vi har oerhörd kompetens men ingen bryr sig om det. Folk säger att vi ska stå på oss men hur ska vi göra det utan stöd? Undrade Jill Hansson.