Publiken får veta hur det är att lägga sitt liv i främlingars händer och ge sig ut i det okända. Publiken är med och hör hur det slamrar och ekar i en kolmörk container, som är låst utifrån. Det är mycket spännande, en riktig actionfilm.

Filmen heter In this world och är en dramadokumentär om två kusiners flykt från Afghanistan till England. Två afghanistanska killar utan erfarenhet som skådespelare är övertygande i huvudrollerna. Det är inte mycket prat och resonemang i filmen, de starkt kontrasterande miljöerna på den långa vägen är talande nog. Tomma, karga vidder och stillsamma bergsbyar talar sitt språk, bullriga storstäder, breda motorvägar, dånande fartyg har ett annat uttryck.

Det finns ett enda ljust stråk i filmen. Kusinerna reser, forslas, tillsammans med ett kurdiskt par med ett litet barn. Även de tuffa män som har till yrke att stoppa flyktingar visar sin instinktiva ömhet mot barnet, stryker det mjukt över huvudet i förbifarten, leker en fingerlek eller tillåter sig åtminstone ett leende.

Spana efter denna utmärkta film på biograferna. Den borde komma på teve också; brittiska radio- och teveföretaget BBC finns med bakom filmen.