— Jag är jättenöjd med utbildningen, säger Björn Johansson, undersköterska och regionalt skyddsombud från Lidköping.

— Det bästa är att man lär sig både av föreläsaren och av de andra regionala skyddsombuden som har varit med några år.

Björn Johansson från Kommunal Skaraborg är tillsammans med kolleger från Värmland på utbildning i Skövde. De är några av de drygt 300 regionala skyddsombud som utbildas i år av Kommunal och
utbildningspartnern Prevent. Som regionala skyddsombud blir deras uppgift att besöka arbetsplatser där det inte finns lokala skyddsombud; till exempel kommunalt anställda på privata företag.

Bakgrunden till utbildningen är de tio miljoner kronor som regeringen tilldelade LO för utbildning av regionala skyddsombud. Genom LO fick Kommunal en del av pengarna, som går till kurserna som nu äger rum runt om i landet fram till årsskiftet.

Kursdeltagarna får lära sig allt från konflikt- och stresshantering till hur man rent praktiskt går till väga när något inte står rätt till på en arbetsplats. Både fiktiva och verkliga fall diskuteras. Vad gör man som skyddsombud när en anställd mobbas? Vad gör man när en arbetsplats är livsfarlig för de anställda. Dessa och andra kniviga frågor tvingas kursdeltagarna ta ställning till.