Undersköterskorna ser sig själva och sitt arbete i nytt ljus och hittar fram till de gamla och deras historia.

Tina Lindemalm arbetade tidvis själv som vårdbiträde under de år hon studerade till bibliotekarie. Nu har hon ett eget företag och sitter i Läsrörelsens styrelse. Där tog hon initiativ till ett projekt som visar hur man kan använda skönlitteratur som ett redskap i äldrevården. Tio undersköterskor och terapibiträden i Karlskrona har varit med i projektet. Under förra hösten träffades de. Tina Lindemalm förklarar sin idé:

— Man måste känna sig själv när man arbetar med äldre, se sin roll och betydelse. Att läsa och samtala med andra gör att man sätter ord på sina erfarenheter, reflekterar över dem, och då blir det en kunskap som man har nytta av.

Medicinsk personal har sitt språk, och kuratorer har sitt. Men för vårdbiträden och personliga assistenter passar inte det språket. Det är här litteraturen, berättelserna kommer in.

Tina valde författare och böcker som knöt an till kvinnornas rötter och sammanhang. Att leva i Karlskrona är att leva i en skärgårdsbygd.

De tio som valdes ut att vara med i projektet fick i cirkeln berätta om sina mormödrar och mödrar och deras liv, sig själva och sina döttrar. De skrev dagböcker om sitt arbete och läste upp. De letade upp dikter de tyckte om.

Tina Lindemalm imponerades över deras förmåga att klara av sina nästan omöjliga uppgifter. Hon lämnade över några av texterna till politikerna att läsa.

Men träffarna i gruppen och arbetet med böcker och texter påverkade också kvinnorna själva.

— De såg att de ingick i en tradition, att det fanns ett mönster. De fick syn på sig själva, och då väcktes också nyfikenheten på de gamla som de möter i sitt arbete.

När man möter människor kan man inte gå efter mallar, förklarar Tina Lindemalm. Andra områden, till exempel naturvetenskapen, går ut på att sortera och se generella drag. Men arbetar man med människor handlar det om att se det unika, se förbi ett handikapp och hitta människan.

— Kanske har den ilskne gamle mannen en depression? Kunskapen gör att man lättare kan hantera ilskan.

Nu har de tio undersköterskorna startat egna läsecirklar bland pensionärerna.

Susanne Modig var en av dem och hon hade en läsecirkel under våren, och hoppas starta två grupper nu under hösten.

— Jag hade sex pensionärer i min grupp. Vi använde dikter och ordspråk, och vi sjöng tillsammans. Varje gång delade jag ut ett papper, och de fick ”hemläxa” att skriva om något. Några hjälpte jag att skriva.

— Jag kände ett stort gensvar, och de har frågat under sommaren om vi inte ska fortsätta.

Marianne Svensson hade åtta deltagare i sin grupp, och hon läste om Stina (av Nils-Olof Franzén), som de sedan samtalade om. Stina arbetade som piga i Stockholm i början av seklet, och hade förbarmat sig över en hemlös liten hund. Stinas och hundens öde engagerade de gamla, flera av dem hade själva arbetat som piga i Stockholm som unga.

”När ska vi träffas igen, jag undrar så hur det går för hunden,” kunde Marianne få höra när hon träffade någon av dem i matsalen.

— Nu startar jag snart igen, och nu ska jag prata med bibliotekarien för att få tips om en ny bok.

Gun Johansson hade sju pensionärer i sin grupp, som träffades 16 gånger i personalrummet på Mogården i Rödeby. De läste och samtalade om Astrid Lindgren, hur hennes föräldrar och hon hade levt.

— Många i den generationen har ju vuxit upp på bondgårdar och känner igen miljön, säger Gun Johansson.

Hon valde sedan en bok om Blekinges historia av Per Sjögren. Nu under hösten fortsätter hon med noveller ur antologin ”25 kvinnor om sitt 1900-tal”, utgiven av Bilda förlag.

— Det var mycket elände. Ett bidrag handlar om hur utvecklingsstörda barn gömdes undan. Den enda trösten är att vi kan se att mycket har hänt sen dess. 

Vad kan man välja för litteratur?

Tina ger tips om några böcker och författare som är användbara:

Maj-Gull Axelssons Aprilhäxan, 25 kvinnor om sitt 1900-tal (Bilda förlag), Claes Anderssons Dikter, Elsa Bohlins Porträtt med guldram och Porträtt utan guldram. Aino Trosells böcker, Jerzy Einhorns självbiografi och Du tror du kuvar mig, liv, dikter av finlandssvenska författare. 

Artikelförfattare:

Christina Nyström

Laina Rosberg