Avtal ut till medlemmarna

Medlemmarna ska få skriftliga avtal, om de efterfrågar detta. Avdelningarna ska i god tid före avtalsrörelsen lämna in uppgift hur många avtal man har behov av. Avtalen ska finnas tillgängliga på arbetsplatserna. Ett par motioner fick efter omröstning bifall om detta på förbundsmötet. Förbundet beställer och trycker upp avtalen och förbundet får stå för kostnaden.

Dyrt med nya försäkringar

Det är inte läge för nya kostnadskrävande försäkringslösningar. En motion ville att förbundet ser över försäkringsskyddet, eftersom fler och medlemmar tecknar egna försäkringar. Men förbundsmötet ansåg att Kommunal måste snarare söka hitta nya lösningar som medför sänkta premier och avgifter eller begränsar framtida premiehöjningar. Månadsavgiften 2001 var 273 kronor i genomsnitt — 125 kronor till kärnverksamheten, 66 kronor till medlemsförsäkringen och 82 kronor till a-kassan. En arbetsgrupp har dessutom redan tillsatts för att utvärdera behovet av försäkringar.

Facklig tid för privatanställda utreds

Det blir allt svårare att bedriva facklig verksamhet ute i sektioner där många medlemmar är privatanställda. Kommunals förbundsstyrelse får i uppdrag att utreda hur problemet ska lösas. Resultatet ska vara klart inför nästa avtalsrörelse 2004.

Det beslutade förbundsmötet på förslag från avdelning Skåne.

Med kommuner och landsting finns ett avtal om så kallad facklig tid som motsvarar fyra timmar per medlem och år. Motsvarande avtal saknas på den privata sidan.

Förbundsstyrelsens uppgift blir att utreda möjligheterna att få samma fackliga tid hos de privata arbetsgivarna.

Kommunal kräver likvärdiga avtalsförsäkringar

Avtalsförsäkringarnas utseende varierar beroende på vilken arbetsgivare man har. Privatanställda medlemmar har inte samma försäkringsskydd som de kommun- och landstingsanställda.

Förbundsmötet beslutade på förslag från avdelning Dalarna att förbundet ska verka för att skapa så lika försäkringsvillkor som möjligt oavsett arbetsgivare. Frågan har varit uppe i tidigare avtalsförhandlingar. Förbundsstyrelsen lovar att fortsätta jobba med frågan.

Kamratstöd ska hjälpa långtidssjukskrivna

Kommunal startar kamratstöd på arbetsplatserna. Där ska inrättas verksamhet som syftar till att stödja långtidssjukskrivna och kollegor med andra problem.

Förslaget kom från avdelning Kalmar. Förbundsstyrelsen inte bara antog motionen utan lade också till att den nya arbetsmiljöenheten på förbundskontoret ska revidera handlingsprogrammet för fackligt socialt arbete.

Kommunal fortsätter kräva återställda AGS-villkor

I den kommande avtalsrörelsen ska Kommunal driva frågan om förbättringar av de så kallade AGS-villkoren.

AGS är en avtalsförsäkring som ger ersättning vid långvarig sjukdom. I de nuvarande villkoren upphör ersättningen efter 360 dagar. Avdelning Skåne krävde i en motion på förbundsmötet att tidsgränsen slopas. Förbundsstyrelsen får i uppdrag att driva frågan i nästa avtalsrörelse.

I den förra avtalsrörelsen lyckades Kommunal inte få igenom kravet.

Ingen favör till arbetsgivaren

Gynna arbetsgivare som kan visa på minskade sjukskrivningar och bättre arbetsmiljö genom minskad arbetsgivareavgift. Det föreslog avdelning Skåne. Något som dock inte förbundsmötet gick med på. Det är nödvändigt med en förändrad arbetsorganisation och att de anställda kan påverka arbetsinnehållet. Däremot ska ett hälsobokslut införas, något som förbundet kommer att driva om inte regeringen fattar ett sådant beslut.

Inget gehör för sänkt pensionsålder

Att sänka pensionsåldern är ingen prioriterad fråga. Det slog förbundsmötet fast. En motion hade krävt sänkt pensionsålder till 63 år med möjlighet att kvarstå i tjänst för den som så önskar. Men motionen avslogs. Pensioner, äldreomsorg och äldres sjukvård kommer att sätta de offentliga utgifterna under stor press. Att i det läget sänka pensionsåldern skulle bli alldeles för kostsamt.

Av

Ann-Christin Sjölander Holland

Mats Gustafsson