Kropp och själ

ska ha sitt!

• Vid 63 års ålder gick jag i förtidspension och då gällde det att inte bli någon stugsittare.
Nu går jag och cyklar varje dag, tar sköna bad med vacker musik och levande ljus och läser mycket.

Jag träffar goda vänner som gör mig glad och ägnar mycket tid åt mina barnbarn. Ja, listan kan göras lång.

Hälsningar från en glad pensionär!

Karin Lindberg

Jag går

varje dag

• Jag håller mig i form med långa promenader. Det började med att jag gick en omväg till jobbet. Efter hand ökade jag på och när promenaden tog 50 minuter var det lagom.
Jag får en skön stund att starta dagen med och jag går i vilket väder som helst. Det gäller bara att ha rätt kläder.

Det är så härligt att få uppleva de olika väderlekarna och årstiderna. Efter några år går nu fötterna av sig själva, det är bara att hänga med!

Gunilla Sirland

Jag cyklar

och går

• Jag cyklar till jobbet varje dag i alla väder. Det blir 12 kilometer fram och tillbaka, plus att jag cyklar eller går till olika vårdtagare. Det handlar nog om många mil om året.

Fyra till sex gånger i veckan går jag på styrketräning och spinning.

Jag har alltid idrottat och gillar att åka skidor och slalom. Det sitter nog i blodet, tror jag!

Stolt över min kropp

Frisk och smal

med stavgång

• Jag är undersköterska i äldreomsorgen och arbetar med dementa och svårt sjuka. Jag har hus, trädgård, man, fyra barn, gamla föräldrar och svärmor som också behöver omsorg.

I 25 år har jag ibland haft ont i rygg, axlar och nacke och dragits med ischias i ena benet. Jag har varit hos chiropraktor och hos läkare, som bara skrivit ut smärtstillande.

Men sedan jag började med stavgång för över ett år sedan har jag inte ont längre! Jag började med en liten runda och ökade på efter hand. Nu går jag i tre kvart tre-fyra gånger i veckan och går ganska fort så att jag verkligen svettas.

Jag orkar mer nu just för att jag unnar mig tid för mig själv. När jag går i skogen eller spåret fyller jag på batterierna och som bonus har jag gått ner över 10 kilo utan att ha ändrat matvanorna!

Mariannne

Variation är

min melodi

Efter 20 år i hemtjänsten blev jag sjukpensionär förra året. Jag har haft ett par hjärtinfarkter och har gått igenom en bypassoperation. Av allt detta blev jag trött, orkeslös och viljelös.

Men jag tog mig i kragen. Steg för steg blir jag nu allt starkare både i kropp och själ.

Förutom att jag cyklar eller promenerar varje dagplussar jag på med träning på löpband, motionscykel och en så kallad step-up, grejor som jag skaffat och har hemma.

När jag inte ids g på löpbandet längre kliver jag över på motionscykel och en så kallad step-upen och går på den ett tag.

Jag gör inte mer än jag vill och orkar, men det har hjälpt mig oerhört mycket. Dessutom har jag lagt om kosten och äter varje kväll två-tre äpplen som håller magen i perfekt trim.

Biggan i Gävle

Dubbel ork

på två år

För två år sedan talade min läkare om för mig att jag vägde 25 kilo för mycket och den upplysningen visste var den tog. Redan samma dag ändrade jag min mathållning och gick in för motion.

Tidigare gympade jag en gång i veckan. Nu ökade jag på dosen till tre-fyra gånger i veckan plus cykling till jobbet i ur och skur, inalles nästan en och en halv mil om dagen.

Resultatet lät inte vänta på sig.

Jag har blivit som en annan människa. Hur pigg som helst! Förutom mitt heltidsjobb har jag nu ett jobb till plus att jag är kontakmamma till en 12-årig flicka. På två år har jag säkert fått dubbelt så mycket ork.

Livet är underbart

Denna artikel ingår i vår temabilaga Lev Bättre. Här kan du beställa ett eget exemplar av bilagan gratis, asa.jones@kommunal.se