Trots att allt fler arbetsgivare erbjuder sina kommunalare gratis arbetsskor är det fortfarande ovanligt. På flera håll i landet finns till och med beslut om fria skor på personalens fötter, utan att de fått det. 

Personalen som jobbar inom Skånetrafikens är ett sådant fall. I tio år har deras avtal utlovat gratis arbetsskor, men de anställda får fortfarande betala själva. Därför höll bussförare och trafikpersonal under torsdagen en manifestation – med nakna fotsulor mot Malmös gatstenar.

– Allmänheten ska få veta att deras skattepengar har gått till att köpa strumpor och skor, fast de inte har det, säger Mikael Olsson, det regionala skyddsombud som tog initiativ till manifestationen. 

Plaskvåt manifestation

Regnvattnet forsar längst gatorna utanför Malmös centralstation. Runt 25 personer har samlats för att delta, vissa under paraplyer och vissa iklädda röda regnjackor. De flesta med nakna fotsulor.

– Det blev lite blött, men stämningen var god, berättar Mikael Olsson.

Han säger att budskapet verkar ha gått fram. Många förbipasserande stannade upp och lyssnade. Vissa tog till och med av sig strumpor och skor i sympati.

– Det verkar som att de flesta blev ganska överraskade. Och när de förstod vad det handlade om och att avtalet inte hålls blev de sura, säger Mikael Olsson.

Under ett års tid försökte han se till att arbetsgivaren ska ge dem gratis arbetsstrumpor och skor, men utan resultat. 

Då vände sig Mikael till politiken. 

– Svaret blev att arbetsgivarna och arbetstagarna får förhandla om det här, säger han.

Efter att inte ha fått något gehör anordnade Mikael Olsson dagens manifestation – som enligt honom själv blev väldigt lyckad – och nu hoppas han på att politikerna agerar ändå.

En grupp människor i röda jackor håller skyltar medan de står på en våt trottoar nära en tågstation. Jeanette Winberg står barfota i förgrunden och håller upp ett plakat med texten
Jeanette Winberg var en av dem som demonstrerade barfota utanför centralstationen i Malmö.

Inte första gången

Det här är inte första gången det protesteras barfota för gratis arbetsskor. På första maj 2022 demonstrerade kommunalare runt om i landet på det här sättet – på initiativ av barnskötaren Anna Harvyl i Svedala.

Och det finns tillfällen då personalens engagemang för gratis arbetsskor har lett till förändring. Till exempel då Linda Lövgren och Sanna-Alice Johansson i Vindeln dumpade utslitna arbetsskor på trappan framför kommunhuset, eller när undersköterskan Marie Wiberg gick den politiska vägen för att vinna kampen för arbetsskor i Västerås.  

På LO-kongressen i maj beslutades att LO ska driva kravet på fria arbetsskor för alla värlfärdsarbetare. Motionen nämnde inte bussförare som en av dessa grupper.  

Vad som väntar Malmös busschaufförer och trafikpersonal avgörs i november, efter att tjänstemännen och företagen förhandlat i frågan.