– Ring din politiker. Engagera dig. Envishet.

Det är Linda Lövgrens tre råd till den kommunalare som likt Linda vill få arbetsskorna delvis eller helt betalda av arbetsgivaren.

Hon är själv undersköterska på ett särskilt boende i Vindeln i Västerbottens inland. Men före förra valet, 2022, upprördes hon mer och mer över det faktum att skorna var så dåliga. Golven är hårda och de går flera kilometer om dagen.

– Så det är en av anledningarna till att jag blev politiskt aktiv. Vi står och går hela dagen och absolut inte på optimala ytor.

Inget gehör i partigruppen

Linda Lövgren valdes in i kommunfullmäktige och satte igång att försöka övertyga sina partikamrater om nödvändigheten av skor. Men trots att bland annat partiledaren Magdalena Andersson (S) själv gått ut och betonat frågans vikt var gensvaret i partiet lokalt svalt. 

– Jag fick mothugg av mina partikollegor. 

En del sade att risken var att skorna skulle tas hem av medarbetarna, andra menade att det fanns viktigare saker att prioritera.

Politikerna fick se skorna själva

Vändpunkten kom när Linda och Sanna-Alice samlade in över 50 par skor som medarbetarna använt och öste ut dem på trappan till kommunhuset samma dag som det var kommunstyrelsemöte. 

– Då fick de se vilka skor som florerar därute. Vad de faktiskt går omkring i.

Det var i april i år. Efter två månader fattade politikerna beslutet om att avsätta 165 000 kronor till socialsektorn (alltså till äldreomsorgen) och lika mycket till barn- och utbildningssektorn. Exakt hur bidraget ska se ut och när skorna kommer att sitta på kommunalarnas fötter kan Linda Lövgren inte säga än.

– Förhoppningsvis under våren 2025. Jag är jättenöjd som politiker. Och som facklig känner jag att jag har jobbat för mina medarbetare så att de ska få vettiga skor på fötterna.