Risk för jobb varannan helg – då sa Hanna upp sig från hemtjänsten
Arbete varannan helg blir allt vanligare för anställda i äldreomsorgen. I Gällivare finns risk för arbete varannan helg, i vissa fall med dubbelturer. Beskedet har fått Hanna Nilsson Ylitalo att byta jobb, trots att hon får lägre lön.
För Hanna Nilsson Ylitalo är det viktigt att kunna påverka sina arbetstider. Men i hemtjänsten i Gällivare kan det vara slut på det. När kommunen ska spara så fick personalen mejl om att det blir fyra veckors schema med arbete varannan helg och att det kan bli dubbelturer.
– Jag blev arg. När vi fick mejlet om att vi inte får lägga schemat själva så sa jag upp mig dagen efter, säger Hanna Nilsson Ylitalo, undersköterska.
Trend med varannan helg
Sedan reglerna om dygnsvila skärptes förra året har arbete varannan helg blivit vanligare i äldreomsorgen. Det svarar 35 procent av kommunerna i KA:s enkät.
Trenden fortsätter och gäller inte bara i Gällivare. I grannlänet Västerbotten har vårdpersonalen i Åsele startat en namninsamling för att stoppa planerna på arbete varannan helg.
I dag arbetar Hanna Nilsson Ylitalo två helger av sex och har då dubbelpass från klockan 8 till 21. Nu kan det alltså bli sådana långpass varannan helg.
– Det är tungt som det är, men det går när du vet att du ska vara ledig två helger sen, säger Hanna Nilsson Ylitalo.
Bakgrunden till förändringarna är att Gällivare har ett ekonomiskt underskott och att kostnaderna är för höga jämfört med andra kommuner. Det säger Johan Apelqvist som är avdelningschef för vård och omsorg. Han anser att mer lika scheman skulle minska den interna konkurrensen mellan enheterna och menar att det är en vinst i sig. Samtidigt kan han inte säga hur stor summa som kan sparas på detta.
Men när arbetsgivaren vill ha mer lika scheman för alla, så vill personalen ha makt över sina arbetstider.
– Det är det värsta tycker jag, är att de plockar bort att du kunde lägga ett eget schema. Det var en av de positiva sakerna med jobbet, säger Hanna Nilsson Ylitalo.
Gruvschema ger återhämtning
Gällivare är rikskänt sedan personalen på vård- och omsorgsboendet Enen kopierade schemat från gruvan.
Och Hanna Nilsson Ylitalo hade gärna haft ett gruvschema.
– Jag jobbade en sväng i gruvan, att ha det schemat var jätteskönt då visste jag hur jag skulle jobba. Och med en hel vecka ledig hinner man återhämta sig, säger hon.
För Hanna Nilsson Ylitalo är det viktigt att kunna planera livet framåt, inte minst när sonen ska börja förskolan och det inte finns barnomsorg på obekväm arbetstid. Hon är kritisk mot de som styr.
– Hur tänker de, det behövs mer personal till vården. Fyra veckors schema är inget som lockar, du vet inte hur nästa fyra veckor kommer att se ut, säger Hanna Nilsson Ylitalo.
Därför säger Hanna Nilsson Ylitalo upp sig. I stället börjar hon på sjukhuset i Gällivare. Där kommer hon kunna påverka schemat som löper över en längre period, arbeta två helger på fem eller sex veckor. Samtidigt går hon ner cirka 1 000 kronor i lön. Just det fick henne att tveka. Men den lägre lönen kan vägas upp av att hon får dubbla ob-ersättningen som anställd i Region Norrbotten.
Kommunal ser risk för sjukskrivningar
Men innan varannan helg införs och personalen får nya scheman sker risk- och konsekvensanalyser för att se hur förändringarna påverkar arbetsmiljön och de anställdas hälsa.
– Det framgår ganska tydligt att bristen på delaktighet riskerar att leda till sjukskrivningar och uppsägningar då återhämtningen blir för kort och det dåliga samvetet ökar när det inte går att ge brukarna det som de behöver, säger Marita Eriksson, ordförande för Kommunal i Gällivare.
Än finns heller inget datum då fack och arbetsgivare ska förhandla om förändringen. Marita Eriksson är kritisk till kommunen.
– Jag tycker att de tänker fel. Jag tror inte att de kommer spara pengar eller sänka sjuktalen. En förändring måste förankras hos medarbetarna, säger hon.