Sjuksköterskor på hjärtintensiven på Östra sjukhuset och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg får 3 000 kronor extra i månaden när de har den särskilda kompetens som krävs för jobbet. Undersköterskorna får ingenting – trots att deras arbete på hjärtintensiven också kräver en extra kompetensnivå.

– Många är upprörda, någonting borde vi också få. Sjuksköterskorna skulle aldrig klara sig utan oss. Det känns jättetråkigt att vi inte uppskattas för vårt arbete och kompetens, säger Lena Jacobsson, undersköterska och skyddsombud på avdelning 357 på Östra sjukhuset.

Assisterar läkarna

För att kunna arbeta som undersköterska på hjärtintensiven på Östra sjukhuset krävs att man arbetat på kardiologen (hjärtavdelningen) i minst ett år. Därefter får man gå bredvid i två veckor:

– Det är som en helt ny tjänst. På hjärtintensiven jobbar två undersköterskor och tre sjuksköterskor väldigt tätt med de sex patienter som vi har plats för, och vi undersköterskor assisterar också läkarna, förklarar Lena Jacobsson.

Lena Jacobsson klädd i blå sjukhuskläder står mot en beige vägg. De bär glasögon och har en namnbricka med texten "Undersköterska." Flera pennor syns i fickan.
Lena Jacobsson, undersköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.

”Konstigt och oerhört sorgligt”

Johnny Sundling, Kommunals huvudskyddsombud på Östra sjukhuset, säger att han med sina 17 års erfarenhet från akutmottagningen inte har kompetens att gå in och jobba på hjärtintensiven:

– Därför är det så konstigt och oerhört sorgligt att arbetsgivaren inte värdesätter den kompetens undersköterskorna bidrar med. 

Vill inte kalla det lönetillägg

Enligt personalavdelningen för Östra sjukhuset och Sahlgrenska (KA har sökt både chefer där och för avdelningarna, utan att få prata med någon som kan svara) har sjuksköterskorna som är aktuella för de 3 000 kronorna inte det som lönetillägg.

De uppges ha ”en annan tjänst som specialsjuksköterska som innebär högre lön och ökat ansvar (det finns en uppdragsbeskrivning)”, svarar de i mejl via regionens kommunikationsavdelning.  

En lek med ord, menar Kommunal:

– Vi hävdar att det är ett lönetillägg. Det här är vanliga sjuksköterskor som helt plötsligt får en ny tjänst bara för att regionen ska komma undan begreppet ”lönetillägg” som den inte vill ha längre. De får det för sin ”hjärtintensiv-kompetens” – då borde undersköterskor få extrapengar för sin hjärtintensiv-kompetens, säger Johnny Sundling.

”Orättvisa ovärdig Sahlgrenska”

Att det är svårt för KA att få tag på någon ansvarig chef som vill svara på varför inte undersköterskorna får tillägget är symtomatiskt för hela situationen, menar han:

– Problemet är att ingen säger sig vara ansvarig för att undersköterskorna inte får tillägget. Regionen säger bara att de har ”öppnat för möjligheten” och att det besluten sedan ligger längre ner, verksamhetschef och enhetschef bollar det mellan varandra. Ingen är ansvarig för någonting.

Som huvudskyddsombud har Johnny Sundling begärt överläggning med arbetsgivaren för att förmå dem att också ge undersköterskorna extra pengar, hittills utan resultat.

Vad händer nu?

– Nästa steg är att ta hjälp av Kommunals ombudsmän, att de tar en förhandling om det här och att vi försöker skapa ett tryck på arbetsgivaren. Den här orättvisan är ovärdig en arbetsgivare som Sahlgrenska, säger Johnny Sundling.