– Det är olyckligt att ställa två yrkesgrupper mot varandra. Det borde vara lika för alla. Jag jobbar alltid tillsammans med en sjuksköterska i ambulansen, vi är ett team som arbetar samma tider. Det känns nästan lite löjligt att göra skillnad på oss, säger ambulanssjukvårdaren Stefan Björkström.

Från 1 maj inför Region Västmanland en extra ersättning under obekväm arbetstid som motsvarar 40 procent av ob-ersättningen. Ersättningen gäller endast sjuksköterskorna i regionen och ska utgå under ett år. 

Försöker påverka politikerna

Satsningen har fått Kommunals medlemmar att protestera. I förra veckan höll ett 60-tal undersköterskor en manifestation utanför regionfullmäktige inför politikernas sammanträde. Stefan Björkström var en av dem som deltog och han mötte politikerna som kom ut för att prata med dem:

– Nu är opinionen väckt. De kan ju inte backa från detta, då får de en till besviken yrkesgrupp, så lösningen för dem är att höja även oss så att det blir likvärdigt. Det pratas om att vi undersköterskor ska tacka nej till övertid och extrapass för att visa hur det ser ut om vi försvinner. Det är inte så att Kommunal uppmanar till det, men var och en kan ju tänka själv. Vi har också en namninsamling igång.

Handlar om tusenlappar

För en ambulanssjukvårdare med dygnet runt-schema hamnar en vanlig månads ob-ersättning runt 4000 kronor. Skulle de också fått 40 procent ytterligare hade det betytt 1600 kronor mer per månad. 

– Och för dem som jobbar ständig natt skulle det nog handla om uppemot 2500 kronor extra per månad, säger Stefan Björkström.

Fattas sjuksköterskor

Den extra ersättningen till sjuksköterskorna handlar, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth, om att regionen försöker bli oberoende av hyrsjuksköterskor och att de har många vakanser för just sjuksköterskor kvällar och nätter. Han säger sig inte riktigt förstå kritiken:

– Både och, får jag säga. Vi satsar ju extra på alla undersköterskor som har yrkestiteln och ger dem 400 kronor extra i grundlön. Det är en satsning som riktar sig till alla, oavsett om man jobbar obekväm tid eller inte. Den här andra delen är tidsbegränsad och motiveras av bristen på sjuksköterskor, säger Lars Almroth.

Ingen långsiktig lösning

Ambulanssjukvårdaren Stefan Björkström kallar det för ett ”politiskt spel” som inte kommer att leda till önskat resultat.

– Att det ska stoppa hyrsjuksköterskorna är ett löjligt argument eftersom de inte kommer att locka tillbaka en enda hyrsjuksköterska med det här. De måste hitta långsiktiga lösningar som att höja grundlönerna om de ska kunna locka dem tillbaka.