Hemtjänsten Tiktokar på rasterna: ”Känns lättare att jobba sen”
Plankan, balansera pinne eller ”magiska lyft”. Om hemtjänsten i Söderköping får välja blir det Tiktok-utmaningar på rasterna. Men att ha kul och skapa sammanhållning är det som räknas, snarare än många följare och lajks.
– Många har en bild av att vi ska vara tjuriga och bittra, men det är vi inte, säger initiativtagaren Sara Skoogh.
Varje minut av deras arbetsdag är styrd och kontrollerad in i minsta detalj. Ett besök i badrummet för en brukare som drar ut på tiden gör att de blir sena till vårdtagaren näst på tur – och till sist tvingas de kanske själva skjuta på sitt eget toabesök.
Stressen är en pålitlig följeslagare för hemtjänsten i Söderköping, och det finns sällan rum för andhämtning.
Därför kan man nästan se framför sig att när personalen väl har sin rast, hur de välförtjänt sjunker ner i en soffa, lägger upp fötterna på bordet och tar igen sig.
Men en rad klipp på hemtjänstgruppens Tiktok-konto avslöjar något helt annat.
– Det känns som att dricka upp och ner. Och nu fick jag vatten i näsan också, säger Sara Skoogh skrattandes till Cecilia Käll nere på lunchrummets golv.
Kollegorna är mitt uppe i en så kallad Tiktok challenge där de dagen till ära utmanar varandra i vem som står i plankan längst samtidigt som de dricker vatten – allt medan en tredje kollega filmar hela förloppet inne i hemtjänstlokalen i Söderköping.
I våras startade de ett Tiktok- och ett Instagramkonto i hemtjänstens namn – bara på kul.
– Från början var det bara en rolig grej som vi inte trodde skulle hålla i sig. Men det har det gjort, säger vårdbiträdet Sara Skoogh.
Det viktigaste sker offline
Den positiva responsen från kollegor har varit stor. Många blir nyfikna och vill vara med – även chefer.
Men det är inte jakten på följare som är det viktigaste. Engagemanget är långt större än vad som syns på Tiktok – alla vill inte bli filmade. Många utmaningar görs men publiceras inte. Det som började digitalt, har nu vuxit till en ständigt pågående teambuilding – utanför kameran.
– Har man haft en tuff dag och så kommer man in och träffar de här underbara människorna och gör något roligt ihop, så känns det lite lättare att sen gå ut och jobba igen, säger undersköterskan Cecilia Käll.
– Vi får ju mycket energi av det. Man blir inte trött av att ha kul, tillägger Sara Skoogh.
Men vinsterna är fler än att bara ha roligt. Även om de älskar sina jobb har yrket också många tunga sidor.
– Vi har haft många bortgångar den senaste tiden, och det tär ju rätt mycket på oss. Då är det väldigt skönt att vi slipper tänka på det när vi sitter här på rasten, att vi kan fylla på varandras energi och sen gå ut och göra ett bättre jobb, säger Sara Skoogh.
Bättre sammanhållning
De pratar vidare om inkludering och att välkomna olikheter, och säger att arbetet gynnas av att de blir mer sammansvetsade. Efter att de började med sina utmaningar upplever de också en större gemenskap – att de är mer trygga med varandra.
– Vi har mycket dubbelbemanningar där vi behöver vara två för att kanske använda lift eller där man behöver synka, och då behöver det finnas en tillit oss emellan, fortsätter hon.
De förklarar att vikarier och fastanställda ofta sitter i olika rum på sina raster, att tröskeln då är högre för att lära känna varandra.
– Men när vi har gjort de här utmaningarna har vi ju lärt känna många vikarier. Allting är då lite lättare, säger Sara Skoogh.
Dessvärre upplever de i perioder, då det är många tillfälliga vikarier inne samtidigt, att det är svårt att ens kunna ta rast. De är starkt kritiska till den minutstyrning de jobbar efter, då deras scheman är så hårt pressade att de konstant riskerar att bli sena.
– Senast i dag hade jag ett samtal om hur mycket minus vi låg och hur mycket vi absolut inte får ligga minus, säger Sara Skoogh och lägger till:
– Ingen människa ute på en vanlig arbetsplats blir övervakad som oss. Det är ingen som skulle sitta och klocka någon på ett kontor och se hur länge de sitter vid datorn.
Nå ut till brukare och anhöriga
Även om publiceringarna i sociala medier mest är till för deras egen skull, vill de också nå ut till vårdtagare och deras anhöriga. Många har stämt in i lovsången och är nu stadiga följare.
– De tycker det är jättekul, men de vet ju att vi är roliga, säger Sara Skoogh, och skrattar.
Men att inkludera brukarna i några klipp är uteslutet. Även om de själva skulle vilja så är det förbjudet att filma de äldre. Och de skulle aldrig få för sig att kränka vare sig vårdtagare eller yrket som de har sett förekommer i klipp från andra länder.
Däremot skulle de vilja se fler kollegor runtom i kommunen – eller kanske i Sverige rent av – som hakar på hemtjänsten i Söderköping.
– Det skulle vara jättekul om fler verksamheter tar stafettpinnen och gör samma sak – och kanske utmanar oss, säger Cecilia Käll – som avslutade dagens arbetspass med vinst mot kollegan som fick en kallsup under dagens utmaning.
Cecilias & Saras bästa tips för att trivas på jobbet:
- Ha kul!
- Stötta varandra i jobbiga lägen – periodvis är det tufft.
- Ha stor förståelse för varandra.
- Hjälps åt.
- Välkomna olikheter – det är viktigt för oss.
Cecilias & Saras bästa Tiktok-tips:
- Man ska göra det för sin egen skull.
- Hitta sin nisch – som vi har gjort.
- Börja smått – vi började med en intergrupp på fem personer.
- Var noga med att tala om att man filmar – vill man inte så ta bort kameran.