I Göteborgs stad jobbar personalen på Askim och Högsbos mötesplatser med att förebygga ensamhet bland äldre. Under sommaren har kollegorna testat ett nytt grepp – genom att anordna rejv utomhus för 65+are. 

– Det brukar vara mycket kaffe på öppna verksamheter, men den här gången sa vi nej, det ska bara finnas vatten eftersom vi ska dansa, säger Paula Lindblom, äldresamordnare i Göteborgs stad, och fritidsledare i grunden.

Idén väcktes när en besökare berättade att hon hade tittat på tv-programmet Hotell romantik. I ett av avsnitten får de kärlekstörstande pensionärerna dansa loss på ett skogsrejv, något som även hon ville göra.

– Då sa vi att det är klart vi kan fixa det! Man är ju utomhus, rör på sig och umgås med varandra, säger Paula Lindblom.

Önskemål om mer ”dunkmusik”

Sedan dess har arbetsgruppen hunnit anordna två rejv vid Askimsbadet i Göteborg. När de bestämde vilken plats de skulle vara på gjorde de riskbedömningar över fallrisk. Till exempel valde de bort gräs, då grus är enklare att stå stadigt på.

Vid det första tillfället spelade en discjockey 50-och 60-talsmusik, men det gick inte hem hos seniorerna. De ville höra modernare musik med mer dunk, enligt Paula Lindblom. Därför fick deltagarna lämna önskemål på låtar inför nästa rejv, som var i slutet av augusti i år.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Den här gången blev det en succé. Omkring 20 seniorer dansade till musik som dunkade ur högtalaren, samtidigt som en maskin fyllde dansgolvet med såpbubblor. Emellan låtarna delade arrangörerna ut äpplen till de festande seniorerna. 

Inga droger men däremot äpplen

Men har Paula Lindblom någon erfarenhet av att gå på rejv? Svaret är nej. 

– Vi tolkade rejv väldigt fritt, som något enkelt som man gör utomhus och att man har kul tillsammans. Det ska inte vara långt ute i skogen, undangömt, med droger, som många säkert tänker sig, säger hon.

Paula Lindblom med kollegan Annika Nyström.

Redan nu planerar personalen inför ytterligare ett rejv nästa vår. Den här gången är förhoppningen att alla anställda ska kunna vara med och dansa loss. 

En av dem är kommunalaren Mali Sarabadan, som också jobbar som äldresamordnare i Göteborgs stad. Hon konstaterar att rejven har blivit en snackis bland många äldre. 

– Jag var med och tittade en kort stund den första gången det var rejv. Men nästa gång skulle jag gärna hänga med. Det var så kul att höra från seniorerna hur nöjda de var, säger Mali Sarabadan. 

Vill att fler anordnar rejv

Paula Lindblom hoppas att fler som jobbar med äldre ska anordna rejv. 

– Det vore så himla roligt om fler ville göra detta. Det är många som är ofrivilligt ensamma och vi vill ju jobba med delaktighet. Det som är så bra med rejv är att du inte måste ha en danspartner för att komma hit. Det går bra att komma själv: vi alla dansar ju i grupp, säger hon. 

Så fixar du rejv för äldre

Paula Lindblom, äldresamordnare på Askims mötesplats HoF, hälsofrämjande och förebyggande i stadsområde sydväst i Göteborg, delar med sig av sina tips:

Välj en plats

Tanken med ett skogsrejv är att det ska anordnas utomhus. När du väljer område är det klokt att se över underlaget. Ni vill ju helst undvika fallolyckor. Till exempel är grus bättre än gräs. Fundera även på om det finns tillgång till bänkar eller stolar för den som vill vila fötterna. 

Jobbar du på ett äldreboende? Perfekt! Då kanske ni har en trädgård, eller en altan, som passar bra för ett skogsrejv. 

Viktigt med chans till vila

Att dansa loss till musik kan ta på krafterna. Därför är det bra om du tar med dig ordentligt med vatten till deltagarna, samt något att tugga på. På rejven i Göteborg fyllde de två vattendunkar och delade ut äpplen.

Välj en bra tid

Askim och Högsbos mötesplatser har anordnat sina skogsrejv omkring lunchtid. Dels för att det inte ska vara mörkt utomhus eller kännas undangömt, dels för att en timmes dansande brukar räcka för deltagarna, framför allt om det är varmt utomhus. 

Välj musik

Vid det första tillfället spelade de 50- och 60-talsmusik på rejven i Göteborg. Dock visade det sig att seniorerna hellre ville dansa till modernare musik med mer “dunk”. Ett förslag är att låta deltagarna själva önska låtar. 

Viktigaste av allt: ha kul

Fokusera på vad ni kan göra istället för vad ni inte kan göra. På många skogsrejv brukar det finnas rökmaskiner, men det går lika bra att köpa en billig såpbubblemaskin i stället. Oavsett är det viktigaste att både du och deltagarna har kul på era egna villkor.