Här är en bit av filmen – klicka på filmen längst ned i artikeln för att se hela!

När det var som varmast i förra veckan funderade personalen på äldreboendet Råbyvägen vad de skulle kunna hitta på för aktivitet.

– Det började med att vi skulle skjuta pingisbollar med vattenpistoler, men det tog inte lång stund innan alla sprutade vatten på varandra, säger Caroline Nilsson före detta vårdbiträde och numera biträdande verksamhetschef.

Kritiska kommentarer till inlägget

Boendet har ett Instagramkonto (@attendo_rabyvagen) sedan flera år och vattenkriget filmades och lades ut, liksom de brukar göra med många av aktiviteterna de gör. Men den här gången fick de ett genomslag de inte varit med om tidigare.

– Jag tror att det har att göra med att kommentarsfältet är tudelat. Jag har förstått att många tycker att det ser illa ut när en äldre man som sitter i rullstol får en hink vatten över sig av personalen. De upplever att han inte kan ta sig därifrån, men han har svarat att ”fan heller, det där ville jag”, säger Caroline Nilsson.

”Det var verkligen en upplevelse”

I ett Instagraminlägg som spelats in efter vattenkriget uppmanar Gunnar – som får hinken med vatten över sig i filmklippet – andra äldreboenden att följa efter och ordna vattenkrig för sina boende:

– Det här var så skojigt. Jag vill verkligen uppmana alla äldreboenden att se om de inte kan prova åtminstone hur det här känns, det var verkligen en upplevelse. Jag vill göra om det fler gånger, säger Gunnar i inlägget.

Fortsätter med Pina Colada-dagen

Nu har den hetaste värmen lämnat Sverige för ett tag. Men på Attendo Råbyvägen är det nya aktiviteter på gång, just den här dagen är det ”Pina Colada-dagen”. Det betyder att äldreboendets pub är pyntad med vimpelgirlanger, drinkarna har paraplyer, det finns melonservetter och färgglada plastglas.

– Vi bjuder på chips och förstås: Pina Colada-drinkar. Och ja, det är drinkar med alkohol, det brukar vara populärt de gånger vi har det, säger Caroline Nilsson.

Vad har du för tips till dem som inte har kommit i gång med liknande aktiviteter. Hur startar man?

– Det kan låta jobbigt att dra i gång, men mitt tips är att börja smått. Och att inte bara tänka stora aktiviteter utan att tänka bus och skoj i vardagen. Att människor är äldre betyder ju inte att de inte får ha kul. Många sa att vattenkriget var den roligaste dagen på länge. Vissa satt i regnponchos i utkanten och tittade på och hade roligt även om de inte var aktiva i vattenkriget.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.