Från hösten kommer Eda kommun att ge förskolepersonal med slittålig och väderanpassad klädsel. 180 000 kronor av kommunens budget ska gå till överdragsbyxor, skaljackor och fleecetröjor för vinterns kyligare dagar och utomhuslek.  

– Det gör väldigt mycket fös oss, säger Therese Gustavsson som är anställd på Hjortens förskola i Ed.  

Många har svårt att själva kosta på sig väderanpassade arbetskläder. Vattentäta och temperaturtåliga kläder som skaljackor och fleecetröjor är ofta dyrt. Det gör att många kommuner bekostar förskolepersonalens arbetskläder. Men, Eda kommuns barnskötare har fått vänta.

Therese Gustavsson blev förvånad då de fick besked om att de skulle få arbetskläder.

Nedskärningar i förskolan

– Att det tagit så lång tid beror väl på kommunens dåliga ekonomi. Helt ärligt kom det lite som en chock efter beskedet om alla nedskärningar. Vi är positivt överraskade, säger Therese Gustavsson. 

Nära i tiden till beslutet om klädsatsningen ligger också ett besked om omfattande nedskärningar och omorganisering av kommunens förskoleverksamheter. 

Den förvaltning i Eda kommun som ansvarar för förskolan dras med ett ekonomiskt underskott. För att spara pengar vill Eda kommun minska antalet förskoleplatser med 100 platser. I april togs ett beslut att stänga två förskolor och kommunen varslade också om att 45 anställda barnskötare och elevassistenter skulle förlora sina jobb.