I början av året var det dags för vaktmästarna vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg att få arbetskläder. Liksom sina kollegor gjorde Ulf Byström en beställning, även om han reagerade på att arbetsbyxan, tröjan, jackan och fleecen var helsvarta.

– Man ska vara så nedtryckt i det svarta som möjligt. Jag gillar kläder som lyser och köper mycket på loppisar. Ofta har jag vanliga jeans med en färgglad överdel, en hawaiiskjorta eller girl power-t-shirt, säger Ulf Byström.

Kläder ett pedagogiskt verktyg

Han har arbetat som vaktmästare på skolan i ett år. Trots att arbetsgivaren hävdade att de svarta arbetskläderna var obligatoriska ville Ulf fortsätta ha sina privata kläder. Tidigare har han varit lärare och då har klädseln aldrig varit ett problem, snarare tvärtom:

– Jag ser mina kläder som en del i ett pedagogiskt arbete eftersom det gör att fler elever pratar med mig. 

Jag fick gå på ’medvetandegörande samtal’ om vikten av att bära arbetskläderna och blev varnad om disciplinpåföljd. Jag vet inte hur, men det var klart att det var ett hot. Då kändes det underbart att bara kunna säga: då slutar jag.

Många yrkesgrupper strider hårt för att få tillgång till arbetskläder och arbetsskor medan du gör det till en principsak att inte ha dem på. Vad säger du om det?

– Mina kollegor tycker att det är toppen med arbetskläderna och att de slipper slita på sina egna. Jag tycker också att det är fantastiskt att vi har den möjligheten – jag har haft på mig jackan när jag utfört vissa arbetsuppgifter – men det handlar om att man stoppar det fria valet. Man gör det till ett tvång och inget man kan välja när det passar eller behövs. Det verkar som att alla människor har ett fritt val, utom vaktmästarna.

Elever stöttar i hawaiiskjortor

Ulf Byström poängterar att han inte har någon dispyt med ledningen på skolan, lärarna eller eleverna. De stöttar honom, säger han och berättar att flera lärare och elever just i dag klätt sig i egna hawaiiskjortor som en sympatiåtgärd.

– Det är utbildningsförvaltningen som har problem. Jag fick gå på ”medvetandegörande samtal” om vikten av att bära arbetskläderna och blev varnad om disciplinpåföljd. Jag vet inte hur, men det var klart att det var ett hot. Då kändes det underbart att bara kunna säga ”då slutar jag”. Jag vet att jag är duktig på mitt jobb.

Vad ska du göra nu?

– Först ska jag ha sommarlov och laga min träbåt. Till hösten ska jag eventuellt jobba deltid som slöjdlärare, i mina egna kläder. 

SVT Väst var först att berätta om Ulf Byström. Till SVT har skolområdeschefen Jonas Lundmark kommenterat via mejl. Han skriver ”att alla vaktmästare på övriga skolor har arbetskläder och att det på inget sätt är kränkande för en person att visa att man arbetar som vaktmästare”. 

Jonas Lundmark fortsätter: ”Vi anser att det är ett viktigt symbolvärde för vaktmästare att ha arbetskläder till exempel för elever och personal på skolan, när det kommer leveranser, hantverkare och andra besökare”, enligt SVT Väst.