Undersköterskan Zaklina blev av med delade turer efter 11 år: ”Det är underbart”
Undersköterskan Zaklina Djordjevic i Skänninge, i Östergötland, har precis blivit av med de delade turerna i hemtjänsten efter 11 år.
Mjölby, där Skänninge ligger, tillhör den hälft av kommuner i Sverige som fortfarande har delade turer inom äldreomsorgen. Men det finns ett politiskt beslut i kommunen om att fasa ut de delade turerna. Först ut i Mjölby är hemtjänstgruppen i Skänninge.
– Jag har jobbat i vården sedan 2013 och redan då klagade folk på delade turer. Ingen gillar det. Vår chef kom med förslag och har pratat med oss hur det skulle kunna se ut. Chefen har lyssnat på oss, säger undersköterskan Zaklina Djordjevic.
Hur känns det?
– Det är underbart, vi har firat här både i går och i dag, alla tycker det är jättebra.
Det är som ett pilotprojekt, berättar enhetschefen Elin Järpenmyr. Och så småningom kan fler arbetsgrupper i kommunen komma att följa efter.
– Ja det är absolut en tanke att andra ska kunna dra lärdomar, säger Elin Järpenmyr.
Fasta scheman och färre på morgonen
Grundbemanningen är den samma som tidigare, så hur har man gjort?
- Man har försökt ”platta” ut arbetsbelastningen och i dialog med brukarna kunnat lägga vissa besök mitt på dagen i stället för morgon eller kväll.
- Personalen har varit delaktig.
- Övergång till fasta fyraveckorsscheman i stället för tioveckorsscheman som kunde se olika ut från schemaperiod till schemaperiod.
- Jobb fem helger av tio i stället för fyra och en halv av tio som det var tidigare, och en liten minskning av antalet personal på morgonen då alla börjar samma tid i stället för utspritt som innan.
– Det är tack vare att vi kunnat vara färre personal på morgonen som vi kunnat ta bort de delade turerna inom befintlig personalgrupp, säger Elin Järpenmyr.
Kan alla hemtjänstgrupper göra så här?
– Det är förhoppningen men förutsättningarna ser lite olika ut i olika grupper hur mycket man jobbar heltid-deltid till exempel.
Zaklina Djordjevic påpekar hur viktigt det varit med en chef som tagit personalens önskemål på allvar.
– Och jag och alla mina kollegor är stolta över att vi är de första i Mjölby som slipper delade turer, säger hon.
Delade turer
En delad tur är ett arbetspass som delas upp med minst ett obetalt uppehåll som är längre än 60 minuter.
I hälften av kommunerna förekommer delade turer fortfarande inom äldreomsorgen. Det är en minskning jämfört med 2019 då uppemot 70 procent av kommunerna hade detta.
Delade turer är vanligt även i bussbranschen.