Vad är en delad tur? Kommunal beskriver det så här: En ”delad tur” är ett arbetspass som delas upp med minst ett obetalt uppehåll som är längre än 60 minuter.  

– Ju mer åren går, desto fler delade turer får vi, desto mer långpass får vi. Det går åt andra hållet. Inte tillbaka, säger undersköterskan Ing-Marie Lundgren. 

Bild av Britt-Marie Lundgrens schema för augusti och september, med tre delade turer på åtta veckor.
Ing-Marie Lundgrens schema för augusti och september i år.

I Ing-Marie Lundgrens fall är det obetalda uppehållet tre timmar. Hon börjar klockan 7.00 på morgonen, jobbar till 13.00. Sen är det ”rast” i tre timmar. Tillbaka till jobbet klockan 16.00 och jobbar sedan till 20.00 eller 20.30. 

Sedan Örebro kommun beslutat om nya riktlinjer för bemanningen inom vård och omsorg finns risken att det på kort sikt blir ännu fler delade turer.  

– Vi har ju inte sett några scheman ännu. Men den som i dag har en delad tur på 12 veckor, kan få delad tur var fjärde vecka eftersom det blir fyraveckorsscheman i stället för 12 veckors, säger Britt-Marie Balaj, Kommunals ordförande i Örebros vård- och omsorgssektion. 

Skulle bort redan 2009

Prick 50 procent av de 250 kommuner som svarat på KA:s frågor säger att delade turer förekommer antingen på särskilda boenden eller inom hemtjänsten eller både och.  

Jämfört med 2019 då KA frågade Kommunals fackliga sektioner runt om i landet så är det ändå en minskning. Då fanns det i cirka 70 procent av kommunerna inom äldreomsorg.  

Med tanke på alla politiska löften om att avskaffa delade turer som getts, och alla avtalskrav i ämnet som Kommunal fört fram skulle det kunna ha minskat ännu mer.  

– 2009 var jag med i ett reportage om det här med delade turer som gick ut i lokalradion. Att det här vi skulle ta bort och vi hade protestlistor och det var allt möjligt. Det här skulle vi inte ha, säger Ing-Marie Lundgren. 

Exempel på skitschema

Ing-Marie jobbar på äldreboendet Trädgårdarna. Ett ganska nybyggt boende i området Vivalla, med ekologisk framtoning, fruktträd och växthus på innergården, träfasader och odlingar. Luftig utemiljö.

Ing-Marie och kollegorna Angela Wallin och Maria Fager förklarar att man i Örebro får välja mellan delad tur eller långpass på helgen. Ett långpass innebär lika lång tid på jobbet, 13 timmar fast utan det obetalda uppehållet men med två 45-minutersraster. 

Maria Fager, Angela Wallin och Ing-Marie Lundgren iförda blå sjukvårdsuniformer står tillsammans utomhus, med grönska i bakgrunden. De ser allvarliga ut.
Maria Fager, Angela Wallin och Ing-Marie Lundgren.

– Man är helt slut efteråt. Jag tycker inte det är bra. Och sedan vara ledig i bara 90 minuter. Det är inte mycket, säger Angela Wallin, som ändå föredrar detta framför delad tur. 

– Det är lika bra när jag ändå är här och ska jobba.  

Kommunals ordförande Malin Ragnegård, säger att delade turer är ett exempel på ”skitscheman”. Och i möten med medlemmar får hon höra om att eventuella förbättringar vägs upp av andra försämringar. 

– Det ska alltid villkoras. Får man till att jobba var tredje helg till exempel i stället för varannan så ska det betalas med en försämring. Det här är en konsekvens av att välfärden inte prioriteras, säger Malin Ragnegård. 

– Det handlar om att man inte har förutsättningar för att kunna lägga bra scheman. Och det är underbemanningen som är roten till det. 

Malin Ragnegård i svart klädsel sitter på en stor röd soffa i en modern kontorsmiljö och tittar direkt i kameran.
Malin Ragnegård.

Nytt löfte om att delade turer ska bort

Undersköterskorna Ing-Marie Lundgren, Angela Wallin och Maria Fager har fått besked av sina chefer att det från och med i höst kan bli fler delade pass och långpass. 

Men i Örebros nya riktlinjer för schemaläggning inom vård och omsorg heter det att antalet delade turer ska minska. Det framhåller både vård- och omsorgsnämndens ordförande Mattias Ottosson (S) och verksamhetschefen Muamer Sepic. 

– Vi ska framöver sträva efter att ta bort delade turer helt. Det ska ske successivt. Men vi måste först rekrytera rätt antal medarbetare så att det täcker behoven i verksamheten, säger Muamer Sepic.

Kommunals Britt-Marie Balaj är kritisk till att riktlinjerna börjar gälla innan förutsättningarna för att uppfylla dem finns på plats med mer personal.