Viktoria berättar att hon tidigare jobbat med människor i serviceyrken, i dag är hon lastbilschaufför. Det som lockar med bussföraryrket är just kontakten med människor.

– Det är ju skitintressant med människor. Just i dag kör jag styckegods och lastbil. Jag tycker det är jättekul att köra och det bästa av allt är alla kundmöten. Jag skulle få allt det där av att sitta på en buss, och så kliver godset på själv!

30 kvinnor har kommit

Luleå Lokaltrafik har anordnat två så kallade tjejträffar med syfte att locka kvinnor in i branschen. Sammanlagt har över 30 kvinnor sökt sig till träffarna.

– Fler kvinnliga bussförare bidrar till en mer varierad och dynamisk arbetsmiljö. Att främja fler kvinnor inom yrken där de traditionellt varit underrepresenterade är ett viktigt steg mot jämställdhet och kan inspirera andra kvinnor att söka sig till yrken där de tidigare inte känt sig välkomna, säger Sirpa Jacobsson, som är HR-chef på Luleå Lokaltrafik.

Bakgrunden är också ett stort rekryteringsbehov, med många förare som är till åren komna.

En person håller en skylt med texten "Välkommen ombord - här börjar resan på din nya karriär.
Viktoria Grandin Brännmark.

Buss i simulator

På träffarna får deltagarna bland annat köra buss inom depåområdet och prova en bussimulator.

Viktoria Grandin Brännmark säger att hon inte ser några negativa sidor med jobbet.

– Det gör jag inte. Men träffar man många människor träffar man alla olika människor också, det kan väl vara en liten rädsla. Men inte så att det känns negativt.

Hon har fyllt 50 år, men ser inga hinder med det.

– Det känns väldigt motiverande. Det känns som en chans. Man kan ju tror att man står med ena foten i graven när man blir äldre, men det känns skitkul att leva i det här århundradet.