Språktester för anställda inom barn- och äldreomsorg har diskuterats länge. Vissa kommuner har även infört det, vilket Kommunalarbetaren tidigare har rapporterat om.

Men Göteborgs stad blir den hittills största arbetsgivaren att införa det för förskoleanställda. Testerna ska endast göras vid nyanställningar och omfattar alltså inte redan anställd personal.

Kicki Blennerhed, Kommunals ordförande för Sektion Förskola Skola i Göteborg är positiv:

– Det är bra med mångfald, men det måste finnas ett grundkrav på språket. Vi måste satsa på barnen och deras språkutveckling.

Därför är språket viktigt

Hon menar att språket måste finnas där av flera anledningar: för kommunikationen mellan anställda och barnen, för kommunikationen mellan anställda och föräldrar, men även för kommunikationen anställda sinsemellan.

– Om det uppstår missförstånd kan det bli grogrund för arbetsmiljöproblem.

Ser du några risker med språktester?

– Man kan säkert missa en och annan duktig pedagog, men då hoppas jag att de återkommer och gör ett nytt försök när de utvecklat sina språkkunskaper.

Och vad händer med de som redan är anställda och kanske har problem med svenskan?

– Vi har fortlöpande kompetensutveckling. Det är något som kan lyftas i utvecklingssamtal och att man sedan stärker upp språket.

Språktesterna som nu införs i Göteborg gäller vid nyanställningar av personer som saknar betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1. Testet ska genomföras digitalt och utvärderas efter ett år.